„Váratlan életesemény? És mi lesz a lakáshitelemmel?”  Így biztosíthatod szeretteid pénzügyi védelmét

„Váratlan életesemény? És mi lesz a lakáshitelemmel?” Így biztosíthatod szeretteid pénzügyi védelmét

Aki hitelfelvételben gondolkodik, annak gyakran merül fel a fejében a kérdés: hogyan védheti meg a családját egy esetleges váratlan életesemény esetén? Mi történhet akkor, ha az adós meghal, kiesik a jövedelme és a hitel összes gondja, költsége a családot terheli? Erre lehet válasz a szakértők szerint egy hitelfedezeti célú biztosítás, vagy kockázati életbiztosítás.

Ha biztosításról van szó, akkor elsőre szinte mindenkinek a lakása, otthona, esetleg az autója jut eszébe: ezekről a területekről a legtöbben gondoskodunk is és bebiztosítjuk vagyontárgyainkat, hiszen ezek védelme kiemelten fontos a családnak. Pedig van, ami ennél is sokkal fontosabb: mi a helyzet saját magunkkal? Milyen lehetőségeink vannak a különböző életbiztosítások terén és erre miért fordítunk kevesebb figyelmet, időt és pénzt? Épp ezért válaszolták meg a Credipass szakértői azt a kérdést: mit is jelent az említett hitelfedezeti és kockázati életbiztosítás és miért, kiknek lehet ajánlott? Miket tartalmazhat egy alapcsomag?

„Az öngondoskodás többféle pénzügyi formája közül, az egyik legalapvetőbb a biztosítás. A jelenlegi lakás- és életbiztosítási paletta nagyon széles, sok esetben ezért nehéz lehet az eligazodás a többféle csomag, lehetőség között.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Fontos, hogy nem érdemes megfelelő utánajárás és szakértő segítség nélkül belevágni egy szerződéskötésbe, hiszen – különösen egy hitelfedezeti vagy kockázati biztosítás esetén – nagyon lényeges, hogy olyan csomagot válasszunk, ami a legszélesebb körben véd minket és családunkat.” – tette hozzá.

Alapvető különbség a kockázati és hitelfedezeti biztosítás között, hogy míg a kockázati életbiztosítás esetén a biztosított maga az ügyfél, illetve a kedvezményezettet is ő határozza meg – aki általában közeli családtag, rokon – így a biztosítási összeget is ő fogja megkapni haláleset esetén, amely nem része a hagyatéknak. Azt is fontos megjegyezni, hogy a piacon található kockázati életbiztosítások alapvetően halálesetre szóló biztosítási védelmet nyújtanak, amelyek azonban hitelfedezeti célra is használhatóak.

„A kockázati életbiztosítások között olyan is elérhető ma a piacon, amely bizonyos ügyfeleknél 10 ezer Ft alatti havi díj esetén, az egész futamidőre 100 millió forintos nagyságrendű biztosítási védelmet nyújt. A szerződőnek így nagyobb káresemény esetén sem kell aggódnia sem a saját, sem családja biztonságáért” - mondta el Fülöp Krisztián.

És mit kell tudni a hitelfedezeti biztosításokról? Nos, ezek esetében a kedvezményezett csak a bank lehet, aki az adós halála esetén csak a hiteltartozás visszafizetésére tart igényt. A biztosítási összeg itt a futamidő alatt mindig a hiteltartozással egyenlő, vagyis a biztosítási összeg addig csökken folyamatosan, amíg a hitel teljesen kifut.

Itt fontos megjegyezni, hogy jelzáloghitel felvétele esetén a kölcsön folyósításának egyik alapfeltétele, hogy rendelkezzen az igénylő a fedezetként felajánlott ingatlan biztosítására szóló, érvényes, díjrendezett lakásbiztosítással. A biztosítási kötvényt ilyenkor úgynevezett hitelfedezeti záradékkal kell ellátni, ami alapján a biztosítónak tájékoztatási kötelezettsége van a bank felé, amennyiben nagyobb összegű káresemény történik, vagy ha megszűnésre kerülne a biztosítás.

A hitelfedezeti biztosítások alapcsomagjainak része általában a halál, a keresőképtelenség, a munkanélküliség (30 vagy 60 napot meghaladva), vagy a balesetből származó 50%-os egészségi állapotváltozás esetén is a hiteltartozás megfizetése, illetve a havi törlesztőrészletek megfizetése (általában maximum 6 hónapig) a bank felé.

„Ezen biztosításokon belül rendkívül sokféle elem létezik, ráadásul az egyes szolgáltatóknál ezek nagyban különbözhetnek – ezért is nagyon fontos az egyéni igények felmérése és ezért lehet hasznos egy profi pénzügyi szakértő segítsége, aki multifunkcionális kockázati biztosításokat ajánl, amelyeknél az ügyfél válogathatja össze, hogy mikre van szüksége, miket is szeretne a szerződésébe belefoglalni.” – mondta el a szakértő.

Szerző: Credipass
2025-06-20