A személyi kölcsön - Milyen élethelyzetekben lehet jó döntés?

A személyi kölcsön - Milyen élethelyzetekben lehet jó döntés?

A fedezetlen hitelek között nem csak keretjellegű finanszírozással találkozhatunk, ugyanis ide tartozik a klasszikus, havi törlesztőrészlettel rendelkező személyi kölcsön termék is. Gesler Kata, pénzügyi szakértőnk cikke.

Mi a lényege a személyi kölcsönnek?

A személyi kölcsön valójában egy szabad felhasználású, bármire elkölthető hitel, melyhez nem szükséges ingatlanfedezetet adni. A maximálisan felvehető összeg alapvetően az igazolt jövedelmünk és meglévő hiteleink nagyságától függ. Mivel fedezetlen hiteleknél kizárólag mi magunk vagyunk a garancia a visszafizetésre, ezért a bankok kockázati szempontok miatt jelenleg legfeljebb 12 millió forintot nyújtanak személyi kölcsönként. A futamidő általában 12 és 96 hónap között választható, a kamat pedig végig fix, de valamivel magasabb, mint a jelzáloghitelek esetében. 

A személyi kölcsön az egyik leggyorsabban elérhető finanszírozási forma, bírálata és folyósítása akár napon belül is - de legfeljebb néhány munkanap alatt - megtörténhet. Amennyiben nagyobb összegre van szükségünk, mint amire egyedül jogosultak vagyunk, van lehetőség adóstárs bevonásával növelni a felvehető összeget. Fontos tudni viszont azt is, hogy ennél a terméknél a házastársat nem kell kötelezően bevonni az ügyletbe. 

Kinek érdemes felvenni? 

Rengeteg olyan élethelyzet adódhat, amikor gyorsan van szükségünk egy kisebb-nagyobb összegre, akár csak átmeneti jelleggel. 

Íme néhány gyakori személyi kölcsön hitelcél, a teljesség igénye nélkül: 

  • váratlan egészségügyi kiadások
  • lakásfelújítás, lakás berendezése
  • vállalkozással kapcsolatos fejlesztések, akár új vállalkozás indítása
  • befektetési lehetőség, amiről nem akarunk lemaradni
  • jelzáloghitellel nem finanszírozható ingatlan vásárlása 
  • autóvásárlás

Előfordulhat olyan szituáció is, amikor a szükséges pénz ugyan rendelkezésre áll a terveink megvalósításához, de nem tudunk időben hozzájutni a befektetéseinkhez nagyobb veszteség elszenvedése nélkül. Ilyenkor is megoldást jelenthet a személyi kölcsön, ami gyorsan és hatékonyan elérhető, akár csak rövid időre is. 

Finanszírozási kérdésekben mindenképp érdemes pénzügyi szakértő közreműködését igénybe venni, aki segít nekünk az adott élethelyzet megoldásához legjobban illeszkedő, legkedvezőbb feltételekkel rendelkező banki termék megtalálásában. 

Személyi kölcsönt igényelnél, de nem tudod, hogy mik a lehetőségeid? KATTINTS és kérj visszahívást szakértőnktől!

Szerző: Gesler Kata, pénzügyi szakértő
2023-10-06