Biztosítási kisokos – Mire kötelez a kötelező?

Biztosítási kisokos – Mire kötelez a kötelező?

A téma sokunk gondolataiban megfordul: ha máskor nem, hát évente egyszer biztosan, amikor kapunk értesítőt, hogy változik a kötelező gépjármű felelősségbiztosításunk, vagy épp a lakásbiztosításunk. És bizony általában nem éppen lefelé csökkennek a díjszabások, hanem ellenkezőleg - manapság ez különösen aktuális. Mit tehetünk ilyenkor?

Első lépésként - ha már persze túl vagyunk a sokkon- mindenképpen keressük fel alkuszunkat, avagy forduljunk pénzügyi tanácsadóhoz. A Credipass szakértő kollégái továbbra is díjmentesen számolják újra évfordulós biztosításainkat.

Ugyanakkor ezek a "könnyebb esetek": az autó esetén kötelező a biztosítás. Ha nincs, semmi gond, csak éppen a garázsból sem állhatok ki a gépjárművel és még meg is büntetnek érte. Lakásbiztosítás? Nos, ez már "annyira nem kötelező" maradjunk inkább az erősen ajánlottnál. Mi a Credipass-nál mégiscsak azt mondjuk: kezeljük kötelezőként, mert ha baj van, a biztosító fog fizetni. Sőt, egy jól összerakott biztosítással sok-sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Például tudtad, hogy az üvegkerámia főzőlap "különleges üveg" és van olyan biztosító, ahol alapból benne van az egyik csomagban, hogy ha a tűzhelyünket káresemény éri, akkor fizet a biztosító? Ezért már a lakásbiztosításnál is érdemes szakértő kollégához fordulni és tájékozódni az ilyen „apróságokról” is.

Mikor kötelező a lakásbiztosítás?

Amennyiben lakáshitelt veszünk fel, a pénzintézetek előírják, hogy minimum a hitelösszeg és járulékai erejéig kössünk az ingatlanunkra biztosítást. Ekkor mi a bankfiókban megkötjük, amit a "banki ügyintéző mond" és dolgunk végeztével távozunk. Csakhogy ezzel a magatartással az a probléma, hogy a hitelt fedeztük le, tehát csak a banki követelés van biztosítva. Így, amennyiben káresemény történik lakóingatlanunkban, kizárólag a bank lesz kártalanítva. Ezt nevezzük alulbiztosítottságnak. A Credipass tippje: amennyiben ingatlant vásárolunk, legalább az adásvételi szerződésben rögzített vételárra biztosítsuk be az otthonunkat!

És mi a helyzet az életbiztosításokkal?

Eddig tárgyakról és értékekről beszéltünk, ugyanakkor a jól megfogható dolgokon túl, érdemes egy kicsit magán a "fizető félen" is gondolkodni. Vagyis, ÉN, aki az egészet fizetem: nekem vajon van-e biztosításom? És még ha azon kevesek közé is tartozom, akiknek van személybiztosítása, vajon ezen életbiztosítási szolgáltatások elegendőek-e számomra? Jól kötöttem a szerződést? 

A Credipass szakértői segítenek újraszámolni ezen szerződéseket és közösen kiválasztani, hogy milyen életeseményekkel lehet és érdemes kiegészíteni a szerződést. Ez a gyakorlatban kétféle megközelítést is jelenthet:

  • az egyik a havi díj, tehát költség alapú: a személyi biztosításomra mekkora összeget tudok havonta rászánni? Ekkor a kolléga ezen összegtartományban fogja kiszámolni a biztosítási csomagunkat és az ezzel együtt elérhető kiegészítő szolgáltatásainkat.
  • a másik a szolgáltatási összeg alapú: ebben esetben előre megmondjuk, hogy akármi történik velünk, a család, illetve az örökösünk kapjon meg X millió forintot. Ekkor a Credipass munkatársa az értékből számolja vissza a havi díj összegét.

Hogyan segíthet a Credipass a biztosítások megkötésében?

Csak keresd fel a legközelebbi Duna House irodát és kérj időpontot a Credipass pénzügyi szakértőjétől: együtt megtaláljuk a legjobb, legtesthezállóbb lehetőségeket! Vagy kérj visszahívást weboldalunkon keresztül IDE kattintva!

Túl sok az információ? Nem érzed, hogy téged érintene a téma?

Nos, sokan gondolják így, ugyanakkor a személy biztosítások tényleg mindenkit érintenek! Ha máskor nem, mert "makk egészségesek vagyunk és maradunk" akkor a nyugdíjunk meghatározásánál. Mert bizony nem csak az életünket és egészségünket, hanem a nyugdíjunkat és a nyugdíjas éveink biztonságát is tudjuk egy jól átgondolt biztosítással tervezni. Kérj időpontot még ma a Credipass pénzügyi szakértőjétől, és tervezzünk közösen!

Még mindig sok a kérdőjel? A Credipass munkatársai készséggel segítenek valamennyi kérdésre megnyugtató pénzügyi választ találni!

Szerző: Papp János, pénzügyi szakértő
2023-10-07