Egy éve búcsúztunk el KATA-tól – Hogyan hatott ez a hitelképességünkre?

Egy éve búcsúztunk el KATA-tól – Hogyan hatott ez a hitelképességünkre?

Augusztus hónap nem csak Szent István királyunk ünnepléséről szól, hanem elérkeztünk egy másik évfordulóhoz is, ami a pénzügyek szempontjából volt elég jelentős. Ugyanis 2022 augusztusában változott meg sok-sok kisvállalkozás adózási formája: eltörlésre került a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója, közismertebb nevén a KATA.

Ezen adónem megszűnésével valamennyi érintett vállalkozásnak újra kellett számolnia lehetőségeit, és ki kellett választania, hogy amennyiben nem maradhatott a KATA hatálya alatt, milyen adózási formában kíván tovább működni. Legújabb cikkemben ennek a változásnak a hitelezésre, illetve hitelezési képességre gyakorolt hatását fogom megvizsgálni.

Van, aki társasági formát is változtatott és társasági adó hatálya alá került, és van olyan vállalkozás is, aki az átalány adót választotta. Ezekben a változtatásokban egyetlen dolog ugyanakkor közös: maga a változtatás, mert kötelező volt. Az év közben történő adónem változás ugyanis alap esetben a hitelt nyújtó bankok számára egyet jelent azzal, hogy akkor azt az évet, illetve az évről leigazolt vállalkozásból származó jövedelmet egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben veszik figyelembe. Ezért is hangsúlyozzuk, hogy aki ilyen vállalkozásra építve - mert folytatja is a vállalkozást, átalány adós lett, vagy maradt ugyan, de már új KATÁ-s lett - történő hitelfelvétel esetén mindenképpen forduljon szakértőhöz!

És hogy miben tudunk mi segíteni, hol is jön képbe a pénzügyi szakértő? Nos, a Credipass munkatársai díjmentesen felmérik a hitelképességet, és segítenek kiválasztani azt a bankot, ahol ezen jövedelmeket elfogadják. Ugyanis sajnos nem minden pénzintézet fogadja el az ezen vállalkozásokból származó jövedelmet.

A teljesség igénye nélkül:

  • van olyan bank, aki 0 Ft-ra értékeli az innen igazolni kívánt jövedelmünket.
  • van, ahol teljes év helyett 4 hónapra (új adónem időszaka) számolnak csak jövedelmet
  • van, aki -mivel jogfolytonos- nem korlátozza, tehát teljes éves bevételből számolja a jövedelmet
  • van, aki -habár számolja- de "diszkontálja" rontja a minősítését az innen elfogadott jövedelemnek

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába van 2022-ből a 8 havi KATA-ból származó NAV által igazolt 12 M Ft jövedelmünk és -mert folytattuk tovább- 4 hónapra 2 M Ft átalány adó hatálya alá eső jövedelmünk, a banki számítási módszertan szerint, 0 Ft-tól 600 000 Ft-ig terjedhet, hogy melyik pénzintézet, hogyan fog számolni.

Természetesen jelen számítás nem minősül ajánlattételnek, lévén a vállalkozói jövedelem elfogadásnál minden esetben egyedileg vizsgálják meg a pénzintézetek a vállalkozó ügyfelek jövedelem elfogadását.

A Credipass tippje:

Amennyiben te vagy ismerősöd vállalkozói jövedelmet is szeretnétek elfogadtatni a hiteligénylés során, mindenképpen forduljatok pénzügyi szakértőinkhez! Így biztosan a legjobb megoldást találjátok meg!

Szerző: Papp János, pénzügyi szakértő
2023-08-14

Ajánlott cikkek