Egyre többen fordítják otthonteremtésre vagy felújításra, energetikai korszerűsítésre a Babavárót

Egyre többen fordítják otthonteremtésre vagy felújításra, energetikai korszerűsítésre a Babavárót

Továbbra is elérhető a Családvédelmi Akcióterv egyik legnépszerűbb támogatása, a Babaváró, amelyet 2024. december 31-ig igényelhetnek a gyermeket tervező házaspárok. Az ügyfelek körében a kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön legnépszerűbb felhasználási módja továbbra is a lakásvásárlás, de a Credipass felmérése szerint egyre magasabb arányban költik otthonuk felújítására.

Az elmúlt évek nagy slágere, a Babaváró támogatás 2024 év végéig minden változtatás nélkül, tovább igényelhető a gyermeket tervező házaspárok számára. A maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 10 millió forint összegben kérhető kamatmentes kölcsön verhetetlen előnye, hogy bármire felhasználható és nem szükséges hozzá ingatlanfedezet. A Credipass 2022-es adatai alapján az ügyfelek élnek is a szabadság adta lehetőséggel, volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, ugyanakkor a 2022-es év során a pénzügyi közvetítő cég által közvetített támogatásokat az igénylők legnagyobb arányban, 87,4%-ban ingatlancélra fordították. A hitelfelvevők kisebb része, 15,6%-a ingatlanfelújításra, bővítésre, korszerűsítésre költötte a kapott támogatást, míg 71,8%-uk otthonteremtési céllal folyamodott a kölcsönért. A harmadik legnépszerűbb az egyéb kategória volt, az igénylők 4,8%-a nem nevezte meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget. A Credipass közreműködését kérő hitelfelvevők 95%-a a maximális összegre nyújtotta be kérelmét a tavalyi év során.

„A támogatás meghosszabbításáról szóló rendelet megérkezéséig nem volt biztos a folytatás, így az igénylők a leadási határidő előtti utolsó hajrában megrohamozták a pénzintézeteket, az MNB adatai alapján dupla annyi új szerződést kötöttek decemberben, mint az azt megelőző hónapban” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„Bár a tavalyi év végére az ingatlanpiaci áremelkedés régiótól és ingatlantípustól függetlenül stagnáló, néhol minimálisan csökkenő tendenciára váltott a használt ingatlanok piacán, mégis egyre ritkább, hogy az ügyfelek csupán a Babaváró támogatás összegéből fedezzék az ingatlanvásárlást. A maximálisan igényelhető 10 millió forint önerőnek kiváló, amelyet CSOK-kal és a két gyermek esetén hozzá kapcsolható kamattámogatott hitellel kiegészítve a megemelkedett kamatkörnyezetben is megvalósítható a családok otthonteremtése. Az elérhető állami kedvezményekről és a bankfüggetlen pénzügyi szakértők által biztosított egyedi akciókról érdemes tájékozódni tapasztalt pénzügyi szakembereknél, akik díjmentesen segítenek megtalálni az ügyfeleknek a legjobb lehetőségeket. A Babaváró támogatás a következő két évben is támasza lesz az első lakásukat tervező ügyfeleknek és az otthonfelújítási támogatás kivezetésével pedig várhatóan tovább nő majd a Babaváró segítségével otthonukat modernizálók száma is.” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

 

Szerző: Credipass
2023-02-02