Falusi CSOK-ot igényelnél? Ezekre érdemes figyelni, hogy biztosan megkapd a támogatást!

Falusi CSOK-ot igényelnél? Ezekre érdemes figyelni, hogy biztosan megkapd a támogatást!

Pár hónap múlva jelentősen megváltozik az állami támogatási rendszer, jövő év elejétől új szabályok lesznek érvényesek a Falusi CSOK esetében is. A szakértők tapasztalatai szerint ahogy a CSOK, úgy a Falusi CSOK esetében is sok tévhit kering és több buktatót is rejthet az igénylés, ha nem járnak utána megfelelően a feltételeknek.A Credipass szakértői összegyűjtötték, hogy mire érdemes odafigyelni!

2024-től változik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, valamint a preferált kistelepüléseken igényelhető változata, a Falusi CSOK. Az állami támogatások módosítása szinte azonnal fokozott érdeklődést eredményezett mind az ingatlan-, mind a hitelpiacon egyaránt és ez várhatóan az év fennmaradó részében csak tovább fokozódik majd. A változásokról röviden: kizárólag a preferált kistelepüléseken marad a CSOK, egyes esetekben pedig megemelkedik a támogatási összeg. Módosul a preferált kistelepülések listája is, amely a jövő évtől már 2630 települést jelent országszerte. Ezen kívül a preferált kistelepülések mellett, a nagyobb települések külterületén lévő birtokközpont vagy tanya megnevezésű, lakóépülettel rendelkező ingatlanokra is érvényesíthető lesz a támogatás, valamint fontos módosítás, hogy a többlakásos ingatlanokban lévő lakások tekintetében megszűnik, az újépítésű ingatlanok közül pedig kizárólag az egylakásos lakóépületek esetében marad meg a CSOK 2024-től.

 „Sokszor hangsúlyoztuk már: a támogatások gyors és zökkenőmentes igényléséhez hozzáértő szakemberek segítsége szükséges. A pénzügyekben kevésbé jártas laikusok nem feltétlenül ismernek minden feltételt, váratlan akadályokba ütközhetnek és fennáll a veszélye, hogy az utolsó pillanatban jelentős, otthonteremtésre fordítható összegeket bukhatnak. Érdemes tehát mind az idei, mind a jövő évi feltételeket, szabálymódosulásokat körültekintően megvizsgálni egy pénzügyi szakértővel és – jelen esetben a Falusi CSOK igénylése esetén is – ezeket összevetve dönteni a folyamat elindításáról, szükséges lépések megtételéről.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

A leggyakoribb tévhitek a Falusi CSOK-ról

A Falusi CSOK igénylése során gyakori tévhit, hogy elegendő a CSOK esetén meghatározott 180 napos OEP jogviszony, azonban ez nem így van: a Falusi CSOK-nál ez az időtartam egy év, a három gyermekre igényelhető 10 millió forintos összeg esetében pedig minimum 2 éves TB jogviszony a feltétel a házastársak és élettársak esetében. Fontos tehát, hogy munkanélküliség esetén, vagy ha több, mint 30 nap telt el társadalombiztosítási jogviszony nélkül az új és régi munkahely közti váltásnál, akkor nem igényelhető a támogatás. „Érdemes tehát a munkahelyváltással kapcsolatos terveket is ezek fényében átgondolni, hiszen a támogatott hitel esetén a próbaidő és felmondási idő alatt sem igényelhető a Falusi CSOK.” – tanácsolják a szakértők. Szigorú feltétel még az erkölcsi bizonyítvány beszerzése és bemutatása, a büntetlen előélet, valamint a köztartozás-mentesség. Sok esetben a NAV-tól be kell kérni a nullás igazolást is ennek bizonyítására – ezt is érdemes időben megtenni.

Mire használhatod fel a Falusi CSOK-ot? 

Fontos tudni azt is, hogy a támogatás maximum 50%-a fordítható használt lakás vagy ház megvásárlására jelenleg, a többit a felújításra, bővítésre, vagy bővítéssel egyidejű korszerűsítésre kell fordítania a családnak. Érdemes odafigyelni a részletekre, ugyanis sok esetben azon buknak el az igénylések, hogy a tervezett munkák nem férnek bele a Falusi CSOK keretrendszerébe. Bővítésnek minősül, ha legalább egy lakószobával nő az ingatlan, ezenkívül belefér még a finanszírozásba a tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés is. Egy meglévő, jelenleg nem lakószobaként funkcionáló helyiség lakószobává átalakítása viszont már nem lesz megfelelő. Korszerűsítésnek számít például a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése vagy belső hálózatának kiépítése, az épület szigetelése, a kéményépítés, de akár a belső tér felújítása is bizonyos szempontok mentén – ezekről részletes összefoglalót a Pénzügyminisztérium éppen hatályos Falusi CSOK-ról szóló tájékoztató anyagában találhatunk, ezt érdemes tehát átnézni! Fontos: berendezési tárgyakra, háztartási gépekre vagy bútorokra a támogatás nem használható fel. Tehát energiatakarékosságot célzó új, vagy korszerűbb gépek nem finanszírozhatók a Falusi CSOK-kal.

Mire figyelj még? 

Lényeges szempont az is, hogy bővítés, korszerűsítés esetén költségvetést szükséges készíteni az elvégzendő, tervezett munkákról, amely tartalmazhat támogatott és nem támogatott munkálatokat is. Ez a lista, az ingatlanos és pénzügyi szakértők tapasztalatai szerint nagyon ritkán lesz megfelelő első nekifutásra, ezért érdemes elsőként megfuttatni a szakértőnél, hogy ne csússzon hiba a gépezetbe és biztosan átmenjen az igénylés. Ehhez kapcsolódik az a tény is, hogy az ügyfélnek minden esetben meg kell finanszíroznia előre a munkákra tervezett összeget, és ezt csak utólag fogja visszakapni – sokszor ez sem egyértelmű az igénylők számára. A megvalósult teljesítések legalább 70%-át számlával kell igazolni. Ezeket a munkákat korszerűsítés esetén 3, bővítés esetén 5 éven belül el kell végezni, amit helyszíni szemlével ellenőriz a bank.

Egy kevésbé ismert tény az is, hogy a Falusi CSOK-ot akár lakhatatlan állapotú ingatlanokra is fel lehet venni, ez pedig jelentős különbség a CSOK-hoz képest! Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha a korszerűsítést és/vagy bővítést követően a ház vagy lakás komfortos, lakható lesz. A Falusi CSOK intézménye kapcsán megjegyzendő még, hogy míg CSOK-kal minden pénzintézet foglalkozik, addig a Falusi CSOK nem érhető el minden banknál – érdemes tehát pénzügyi szakértővel egyeztetni erről is. Ez azért is különösen ajánlott, hiszen nemrég, 2023 szeptember elején módosultak ismét a CSOK és Falusi CSOK szabályai, feltételrendszere – ezek tisztázása és pontos ismerete elengedhetetlenül szükséges azoknak, akik szeretnének év végéig részesülni a támogatásban.

Szerző: Credipass
2023-09-20