Lakásbiztosítás: a szükséges rossz, vagy a nyugodt élet egyik kulcsa?

Lakásbiztosítás: a szükséges rossz, vagy a nyugodt élet egyik kulcsa?

Saját ingatlanunk a legnagyobb értékű, legfontosabb vagyontárgyunk életünk során, éppen ezért védelme elengedhetetlen fontossággal bír.Jól felfogott érdekünk, hogy biztonságban tudjuk lakásunkat/házunkat, előre felkészülve az esetleges nem várt káreseményekre, melyek következtében akár jelentős kiadásaink is keletkezhetnek a helyreállítás kapcsán.

Pontosan ezekre a nem tervezhető eseményekre jelent biztonságos megoldást az ingatlanra megköthető teljeskörű vagyonbiztosítás. Ezt a témát járta most körül Gesler Kata, a Credipass pénzügyi szakértője.

Érdemes rendszeresen, legalább az évforduló előtt felülvizsgálni, hogy az igényeinknek továbbra is a legmegfelelőbb biztosítással rendelkezünk-e. Esetleg további elemeket beletenni pl. ha időközben napelem telepítés történt, vagy bármilyen olyan változás, ami miatt szükséges lehet a biztosítást módosítani. Tudtad? Az eddigi szabályozás szerint az évforduló előtt 30-60 nappal lehetőségünk van a meglévő lakásbiztosítást akár felmondani is és másik biztosító társaság szolgáltatására váltani. Az idei évtől minden év március hónapjában extra, költségmentes felmondási lehetőséggel is élhetünk (az évforduló időpontjától függetlenül).

Jelzáloghitel felvétele esetén a kölcsön folyósításának egyik alapfeltétele, hogy rendelkezzünk a fedezetként felajánlott biztosításra szóló, érvényes, díjrendezett lakásbiztosítással. A biztosítási kötvényt ilyenkor úgynevezett hitelfedezeti záradékkal kell ellátni, ami alapján a biztosítónak tájékoztatási kötelezettsége van a bank felé, amennyiben nagyobb összegű káresemény történik vagy ha megszűnésre kerülne a biztosítás.  Érdemes a biztosítási díj fizetésére fokozottan figyelni, ugyanis a kölcsönszerződés egyik felmondási oka,  ha nincs biztosítva a fedezetül szolgáló ingatlan. Nagyobb kár esetén a bank ellenőrizheti, hogy a biztosítótól kapott összeget az ingatlan helyreállítására költjük-e. Előfordulhat olyan eset is, hogy a pénzhez csak szakaszosan jutunk hozzá és folyamatosan ellenőrzik az ingatlan értékének helyreállítását. 

 

A lakásbiztosítási paletta nagyon széles, rengeteg biztosító áll rendelkezésünkre és biztosítónként is számos extra kiegészítőt választhatunk a személyes igényeinknek és ingatlanunk adottságainak megfelelően. 

A Credipass pénzügyi szakértői segítenek eligazodni a biztosítások útvesztőjében is. 

 

IDE kattintva további információt, visszahívást kérhetsz tőlünk a témában!

Szerző: Gesler Kata, pénzügyi szakértő
2024-02-12