Mire használhatod lakástakarékpénztári megtakarításod? Itt a válasz, segítünk!

Mire használhatod lakástakarékpénztári megtakarításod? Itt a válasz, segítünk!

Ezerrel pörög a lakástakarék – ahogy korábban beszámoltunk róla, idén két új szereplő is a piacra lépett, ezzel megannyi új lehetőséget biztosítva a lakáscélra megtakarítók számára. A Credipass szakértői most részletesebben is bemutatják neked, hogy milyen célokra fordítható a lakástakarékpénztárban gyűjtögetett összeg, és hogy miért is érdemes egyáltalán takarékoskodásba kezdeni.

Ingatlanvásárlást vagy felújítást tervezel, esetleg gyermeked későbbi otthonteremtése miatt szeretnél előtakarékoskodni, vagy meglévő hiteledet kiváltani? Megengedheted, hogy havonta néhány tízezer forintot félretegyél lakáscéljaid megvalósítására? Akkor az LTP-t neked találták ki! Összeszedtük, hogy mikor is érdemes lakástakarékot nyitnod és hogy pontosan milyen feltételekkel, mire fordíthatod a félretett összeget.

Milyen lakáscélok esetén érdemes LTP-ben gondolkodni?  

Röviden: a lakás-vagy házvásárlás mellett, elérhető cél még a felújítás/korszerűsítés, az építkezés vagy bővítés, illetve a lakáscélú hitel törlesztése, kiváltása is. Részletesebben pedig az alábbi célokat különböztethetjük meg, melyekre mind felhasználható, elkölthető az összeg:

  • Lakótelek, lakás, családi ház vagy tanyai lakóingatlan vásárlására, építésére, cseréje
  • Lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlása
  • A szerződő vagy közeli hozzátartozója használatában lévő ingatlan bővítésére, felújítására, korszerűsítésére. Minden, ami az ingatlan része marad, ebbe a kategóriába tartozik. Ilyen lehet pl. a beépített bútorok, beépített klíma, beépített gépek, ablakok cseréje, gázkazán, napelem, stb.
  • A szerződő vagy közeli hozzátartozója tulajdonában lévő ingatlan lakhatóságát javító közművek, kommunális létesítmények saját vagy önkormányzati közműfejlesztési társulat által történő megvalósítása, felújítása. Ilyen lehet pl. a csatorna, központi fűtés, áram-, gáz-, vízvezeték, kerítés, árok, vagy pl. az informatikai hálózati kapcsolat kiépítése, korszerűsítése.
  • Lakásszövetkezetek, társasházi közösségek közös tulajdonában álló épületrészek felújítása vagy korszerűsítése, illetve erre a célra pénzügyi intézménytől felvett hitel/kölcsön kiváltása
  • A fent felsorolt lakáscélok valamelyikére pénzügyi intézménytől, biztosítótól, munkáltatótól vagy önkormányzattól felvett lakáskölcsön, lakáslízing kiváltása

 

Lakásálmok - Milyen tételek finanszírozhatóak?

A Credipass szakértőinek tanácsa, hogy érdemes mindhárom elérhető szolgáltató (Erste, OTP, Fundamenta) ajánlatait böngészni – illetve, ha erre nincs időd, akkor profi pénzügyi szakértő szolgáltatását igénybe venni és tájékozódni, hogy mik tartoznak a pénztár által elfogadható kategóriába a lakáscélok közül. Az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül - összeszedtünk néhányat a leggyakoribb kategóriák és célok közül. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem teljes a lista, érdemes egyedileg érdeklődni minden kérdéses tételnél!

A lakástakarék felhasználásáról

Ha a lakástakarékpénztárad elérte a minimális megtakarítási időt, akkor válhatsz jogosulttá a pénztár által nyújtott bónuszra. Amikor lejár a szerződésben rögzített futamidő, a pénzintézet kiutalási értesítőt küld, és ekkor kell eldöntened, hogy kéred-e kiutalást vagy sem. Fontos: az új típusú lakástakarékpénztári szerződéseknél az összegyűjtött összeg lakáscélú felhasználásáról elegendő mindössze nyilatkozatot tenni, nem szükséges számlával igazolni a teljesítést. Ez jelentős könnyebbség lehet a korábbi feltételekhez képest.

Amikor jól jön, hogy előrelátóak voltunk – Ügyfelünk története

Hogy mire lehet jó még az előtakarékoskodás, az előregondolkodás, azt a Credipass ügyfelének története magyarázza, aki 5 éve kötötte meg két lakástakarékpénztári szerződését. Mivel a felvett lakáshitele éppen most, azaz 2023-ban érkezett el a kamatfordulójához, ezért adott volt a lehetőség, hogy hitelkiváltásra használja fel az LTP-jét. Így csökkent a tőketartozása, a kisebb tőkére alacsonyabb kamatot tudott elérni a szakértővel közösen kiválasztott új banknál. Így vált mentőövvé és egy igazán okos pénzügyi döntéssé a korábban más célból indított lakástakarék, amellyel ráadásul 5 év alatt közel 800 ezer Ft állami támogatás is ütötte a markát. A felhasznált összeg után pedig ügyfelünknek most lehetősége nyílt új szerződés(eke)t kötni, az új, rendkívül kedvező kondíciók mellett.

2023-05-16

Ajánlott cikkek