Otthonteremtés állami támogatással – A legfontosabb határidők, amikre érdemes figyelni

Otthonteremtés állami támogatással – A legfontosabb határidők, amikre érdemes figyelni

A Credipass pénzügyi szakértői ebben is segítenek! Összegyűjtöttük azokat a lakáshitelekkel kapcsolatos határidőket, amelyeket fontos észben tartanod, ha valamilyen állami családtámogatási formát választottál az otthonteremtéshez. Nézd át listánkat és legyél képben, így nem érhet meglepetés!

Jelentős könnyebbség és segítség lehet sok ezer család számára a jelenleg elérhető állami otthonteremtési támogatások köre. Ráadásul nemrégiben többféle változás, enyhítés is bevezetésre került az ezekkel kapcsolatos határidők tekintetében, amelynek köszönhetően számos igénylő került kedvezőbb helyzetbe. Szakértőinkkel sorra vettük, hogy miket érdemes feljegyezni a naptárba, hogy semmiképp ne csússzunk ki a feltételek teljesítésére kiszabott időkeretből.  Egy jó pénzügyi szakember segítségével pedig, nem csak a határidőket nem felejtjük el, de az ügyintézés, dokumentumok leadásának folyamata is sokkal egyszerűbbé és stresszmentesebbé válhat!

Babaváró támogatás

Az első és talán legfontosabb dátum, hogy a népszerű Babaváró kölcsön igénylési határidejét meghosszabbították: a hitel 2024. december 31-ig igényelhető, az eddigiekhez képest változatlan feltételekkel. De nézzük, milyen további tudnivalók, határidők kapcsolódnak a kölcsönhöz:

  • A hitel a folyósítását követő első 5 év: ez idő alatt, ha nem születik meg az 1. gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben kötelező visszafizetni.
  • A gyermek születését követő 180 nap: ezen belül kell bemutatni a hitelintézetnek a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját és adóigazolványát. (ugyanígy az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válása vagy a magzati halál bejelentése esetén is ez a határidő érvényes.) Nem csak a jogosultság bizonyítását, de a törlesztés szüneteltetésére vonatkozó kérelmet is ebben az időszakban lehet beadni, ami jelentős könnyítés a korábbi 60 naphoz képest.

1.gyermek: ha gyermek születik a hitelszerződés aláírását követő első 5 évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztést pedig 3 évre fel lehet függeszteni.

2.gyermek: a második gyermek születését (12. hetes magzati korát) követően, a fennálló tőketartozás 30%-a elengedésre kerül, valamint újabb 3 évre szüneteltethető a törlesztés.

3. gyermek: a fennálló teljes tőketartozást elengedésre kerül, megszűnik a hitel.

CSOK

Május hónap folyamán módosult a CSOK feltételeit szabályozó kormányrendelet is, amely szintén könnyítés lehet megannyi család számára. A CSOK esetében az egyik alapvető elvárás, hogy az igénylő(k) és gyerekeik a szóban forgó ingatlanban lakjanak. Nézzük, hogy milyen határidők kapcsolódnak még ehhez:

  • 10 év: a CSOK folyósításától számítva ennyi éven át kell az ingatlanban élnie az igénylőknek.
  • 90 nap lakcím létesítésére: a támogatás folyósítását követően ennyi napon belül szükséges lakcímet létesíteni az adott ingatlanban és lakcímkártyával igazolni azt a bank felé. Azonban 2023. július 1-től életbe lép egy jelentős változás: emiatt többé nem kell bemenni a pénzintézethez, ugyanis a Kincstár fogja kötelezően ellenőrizni a beköltözés tényét. Az előírások megsértése esetén pedig tájékoztatja erről a kormányhivatalt!
  • Amikor nem szükséges tartani a 90 napos lakcím létesítési határidőt:
    • A gyermeknek nem kell bejelentkeznie az ingatlanba, ha tanulmányai miatt átmenetileg más lakcímen él.
    • Átmenetileg a szülők és gyermekeik is lakhatnak más lakcímen, ha a szülő munkahelye miatt térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakik.
    • Azonban a fenti helyzetek megszűnése esetén teljesíteni kell a feltételeket!

 

  • 90 nap gyermek születése után: akárcsak a Babavárónál, a korábbi 60 nap helyett itt is kibővítették a gyermek születése után a megfelelő dokumentumok benyújtási határidejét. Ez a módosítás már 2023. május 13-a óta érvényes, a korábbi igénylésekre is.

 

Falusi CSOK  

A preferált kistelepüléseken lévő ingatlanokat érintő Falusi CSOK-nál, az alábbi változással számolhatunk július 1-től:

  • 4 év: korszerűsítési célú Falusi CSOK-nál, a munkák befejezésére rendelkezésre álló határidő 3-ról 4 évre emelkedik. Már folyamatban lévő korszerűsítésekre is érvényes az új határidő!

 

Otthonfelújítási Támogatás: enyhítést hozott a március  

A korábbi Otthonfelújítási támogatás 2023-ban ugyan nem került meghosszabbításra, azonban egy nemrég hozott új szabály szerint, az igénylők egy része újra benyújthatta a támogatási kérelmet 2023. március 31-ig, új esélyt kapva ezzel. A program Magyarországon élő, gyermeket nevelő családoknak nyújtott állami támogatást 3 millió Ft összeghatárig. Az elvégzett munkákról, felújításról szóló pénzügyi beszámoló eredeti beadási határideje 2022. december 31. volt.  

Akiknek a kérelmét korábban az alábbi okokból utasították el, azok idén újra próbálkozhattak:

  • Ha a család azért nem kapta meg a támogatást, mert az igényléskor még nem laktak az adott ingatlanban legalább 12 hónapja, de a múlt év végén már teljesült ez a feltétel, akkor jogosultak lehetnek az összegre.
  • Ha a család, akik azért nem kapta meg a támogatást, mert 5000 Ft feletti összegű köztartozása volt. Amennyiben azóta rendezték, és ezt igazolják, akkor jogosulttá válhatnak.

Jelzáloghitelek elengedése, csökkentése

A Credipass pénzügyi szakértői szerint arról sem árt tudni, hogy a 337/2017. (XI. 14.) számú kormányrendelet értelmében, a családvédelmi akcióterv részeként az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik. Így, ha a második vagy a harmadik gyermek is tervben van, akkor érdemes lehet körültekintően felmérni a támogatási lehetőségeket, hiszen jelentős segítséget kapnak a családok. A második gyermek megszületése után 1 millió, a harmadik gyermek megérkezését követően további 4 millió, az összes további gyermek esetén pedig még 1-1 millió forint kerül elengedésre a fennálló lakáscélú jelzáloghitel tőketartozásából az adósok számára. Azonban a határidőket itt is fontos betartani: a gyermekek születését vagy örökbefogadását követő 60 napon belül nyújtható be a kérelem a kormányhivatalhoz.

 

További kérdésed merült fel a határidők vagy feltételek kapcsán? Keresd a Credipass szakértőit és együtt mindenre választ találunk!

Szerző: Credipass
2023-05-24

Ajánlott cikkek