Otthonteremtés egyszerűen – egy kis csavarral

Otthonteremtés egyszerűen – egy kis csavarral

Szakértőink időről időre összeszedik nektek azokat a sikeres és tanulságos történeteiket, amelyeket ők maguk tapasztaltak meg munkájuk során – értékes információk, tanácsok, tények és tévhitek következnek az otthonteremtés, hitelezés, biztosítás világából! #Ügyfeleinktörténetei #CredipassStory

Elsőként Pukli István pénzügyi szakértőnk beszámolója következik, amelyben a villámgyors ügyintézés jelentősége és egy nem várt családi fordulat is helyet kapott!

Azt szokták mondani, hogy Magyarországon minden 10. gyermek koraszülött. A valóság nem ilyen egyszerű, bár erőteljes kerekítéssel megállja a helyét. Számos összetevő befolyásolja az idő előtti születést, erről részletes adatokat szolgáltat a Központi Statisztikai hivatal. Ezek alapján igaz az a néphiedelem is, hogy nyughatatlanabbak a fiúk, de az is megállja a helyét, hogy az anya életkorának előrehaladtával megnő annak az esélye, hogy hamarabb kívánkozik világra jönni a gyermek. Ugyanakkor a túlságosan fiatal édesanyák esetében is jóval magasabb a korai szülés rizikója.

Természetesen tökéletesen életszerűtlen, hogy a gyermekvállalásunkat a statisztika böngészésével kezdjük, mégis vannak olyan tényezők, amelyek esetében mégis célszerű tanulmányozni az adatokat. Ilyen például az a körülmény, amikor összecsapnak a fejünk felett a hullámok: hamarosan gyermekáldás ígérkezik, ezért több hely kell a családunknak, mihamarabb nagyobb lakást vásárolnánk. Ez persze öröm, büszkeség és izgalom elegye jó esetben: álmaink otthonában fogadhatjuk a még mindannyiunk számára ismeretlen új jövevényt! Mindezekhez segítséget nyújt az állam: állami támogatást vehetünk igénybe, több gyermek esetén kedvezményes lakáshitelhez juthatunk, nem kell az illetéket megfizetnünk, új építésű ingatlan esetén megspórolhatjuk az áfát, önerőként felhasználhatjuk a kamatmentes babaváró hitelt.

Mindezek mellett lehetőségünk van arra is, hogy a már meglévő jelzálogterhünket is csökkentsük: a második gyermek esetén 1 000 000 Ft-tal, a harmadik esetén további 4 000 000 Ft-tal. Az igénylést a Kormányablakban lehet leadni legkésőbb a gyermek megszületését követő 60. napon. Ez meglehetősen összetettnek tűnik, és meglehetősen nagy mértékű negatívstressz-hatású lehet az, ha a babavárás legfontosabb teendői mellett még az ügyintézéssel is foglalkoznunk kell! A határidők pedig merevek és kőkemények. Ha lemaradsz, kimaradsz! Mint például az alábbi esetben, amely egyik ügyfelünk személyes története: 

A család kinőtte a lakást, amelyben addig élt, hiszen a szülők vállaltak még egy gyermeket. Ahogy tervezték, már úton is volt az új jövevény. Eddig szokványos történet.  Egy új otthon finanszírozási megoldásain gondolkodtak. Nekivágtak az ismeretlennek, hiszen egy fiatal házaspár viszonylag ritkán tölti azzal a szabadidejét, hogy a jogszabályokat bújja. Miközben szépen gömbölyödött az édesanya pocakja, megtalálták az álomotthonukat. Tanácsot kértek a barátaiktól, akik bennünket ajánlottak segítségül. A legfontosabb cél az volt, hogy az összes lehetséges támogatást kiaknázzuk a család számára. Az idő sürgetett: mire hozzánk került az ügylet, az édesanya a 9. hónapban volt, és előreláthatólag két hét volt hátra az újszülött megérkezéséig. Miért kellett ennyire sietni? A jelzálogteher-csökkentési támogatást a gyermek születése pillanatában már fennálló jelzáloghitelre lehet igényelni. Ez annyit jelent, hogy a gyermek születésekor nemcsak aláírt, de folyósított kölcsönnel kell a családnak rendelkeznie. És csak két hetünk van rá.

Innentől felpörögtek az események! Hitelszakértőnk a tettek mezejére lépett: az összes lehetséges állami támogatás kiaknázásához szükséges dokumentum begyűjtésében segítette a házaspárt. A kiválasztott bankkal való stratégiai együttműködésünknek köszönhetően villámgyorsan befogadták a kérelmet, az értékbecslés rekordidő alatt elkészült, olyannyira gyors volt a döntés, hogy a második hét elejére szerződési időpontot is tudtunk egyeztetni. Azaz várható volt, hogy a szülés előtti napokban folyósítják is a hitelt.Az élet azonban – mint annyiszor – most is közbeszólt. Az édesanyát a szerződés egyeztetett időpontja előtti éjszaka kórházba szállították, ahol sürgősségi császármetszéssel segítették világra csodaszép kisfiukat. „Anya és gyermeke jól vannak” – olvastuk a család Facebook-posztjában. Az örömapa úszott a boldogságban, és elmondása szerint a legfontosabb, hogy mindenki jól van, és egyáltalán nem bánja az elszalasztott milliót, hiszen a pénznél van értékesebb dolog a világon.

 

A tanulság egyszerű. Nem szégyen segítséget kérni, pláne akkor, ha azzal jobban járhatunk, mintha minden más teendőnk mellett ezt is a nyakunkba vesszük.

Pénzügyi szakértőink díj- és kötelezettségmentesen a legelső pillanattól a legutolsóig segítséget nyújtanak. Mikor érdemes nekivágni? A válasz egyértelmű: rögtön akkor, amikor megszületik az új otthon gondolata! Segítünk feltérképezni a hitelpiacot, előminősítéssel aduászt adunk az ügyfeleink kezébe az eladóval történő tárgyaláshoz, kitöltjük a dokumentációt, hozzuk-visszük azt. Mindezt időben, gyorsan, szakszerűen. Minden jancsiszeget felszedünk az ügyfeleink útjából, és levesszük a lakásfinanszírozási ügyintézés legtöbb terhét a vállukról, így jóval nagyobb az esély az állam által biztosított kedvezmények maximalizálására is.

Szerző: Pukli István, pénzügyi szakértő
2023-06-19

Ajánlott cikkek