Jelzáloghitel elengedés - Útmutató a sikeres igényléshez

Jelzáloghitel elengedés - Útmutató a sikeres igényléshez

Jelzáloghitel elengedés 2023 - Hallottál már a jelzáloghitel elengedés vagy csökkentés lehetőségéről? Tudod, hogy mit jelent? Sokan nem is tudnak erről az opcióról, hiszen az olyan állami támogatásokról, mint a Babaváró, vagy a CSOK sokkal több szó esik manapság. Pedig a jelzáloghitel elengedés is nagy könnyebbség lehet a többgyermekes családok számára.

Cikkünkben összeszedtük, hogy mit is takar ez a lehetőség és hogy kik élhetnek vele! 

Kik jogosultak lakáshitel elengedésre és milyen összegig?

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel tartozásainak csökkentése nevű támogatás (azaz a jelzáloghitel elengedés 2023) azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse a nagycsaládok jelzáloghiteleinek visszafizetését. Ez az intézkedés lehetővé teszi számukra, hogy könnyebben kezeljék pénzügyi terheiket és adott esetben elkerüljék az adósságcsapdát. Magyarországon az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott ez a kérdés, különösen a lakossági jelzáloghitelesek körében. A 337/2017. (XI. 14.) számú kormányrendelet értelmében, a családvédelmi akcióterv részeként az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik. Így, ha a második vagy a harmadik gyermek is tervben van, akkor érdemes lehet körültekintően felmérni a támogatási lehetőségeket, hiszen ezzel jelentős segítséget kapnak a családok.

A jelenlegi jogszabály 2018. január 1-jén lépett hatályba, ezért az ennél korábban született gyermekekre sajnos nem érvényes. Eredetileg csak a 3. gyermektől adták meg a jelzáloghitel elengedés támogatást, de 2019. július 1-től ezt kiterjesztették a 2. gyermekre is. Így tehát:

  • 2. gyermek esetén a fennálló lakáshitel-tartozásotokból az állam 1 millió forintot elenged.
  • 3. gyermek születése esetén pedig további 4 millió forinttal csökken a tartozás.
  • Ha tovább bővül a család, akkor minden további gyermek születésénél 1 millió forinttal lesz kevesebb a hiteltartozás.

Összefoglalva: 2 gyermek esetén 1 millió, 3 gyermeknél 4 millió, minden további gyermeknél 1-1 millió forint a jelzáloghitel-elengedés összege.

A jelzáloghitel elengedés feltételei 2023

Aki igénybe szeretné venni a jelzáloghitel elengedés vagy csökkentés lehetőségét, annak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

  • magyar állampolgárság vagy a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, vagy harmadik országbeli állampolgár, aki bevándorolt vagy letelepedett jogállással rendelkezik, vagy hontalan, valamint menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkező személy
  • nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható
  • büntetlen előélet
  • köztartozás-mentesség
  • a kérelem benyújtásának időpontjában meglévő lakáscélú jelzáloghitel adósának kell lenned (a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés)
  • házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik
  • házastárssal, élettárssal csak együttesen igényelhető a támogatás
  • az adóson és házastárson, élettárson (mint adóstárson) kívül nincs más adóstárs a jelzáloghitelben (kivétel, ha volt házastársad vagy élettársad szerepel a hitelszerződésben, de csak akkor, ha ő a támogatáskor figyelembe vett gyermek szülője)
  • az igénylőnek, vagy az igénylők egyikének legalább 50 %-os tulajdonrésszel kell rendelkezned a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban
  • nyilatkozat, hogy a támogatást olyan gyermekre vonatkozóan igényeljük, akit más személy által igényelt jelzáloghiteltartozás-csökkentő támogatásnál még nem vettek figyelembe

Milyen követelmények, feltételek vonatkoznak a gyermekre?

A támogatás vér szerinti és örökbe fogadott gyermekekre is igényelhető. A 12. betöltött hét után a várandósság is számít, tehát a magzatra is kérhető a jelzáloghitel elengedés támogatás. További feltétel, hogy a gyermeket a nagykorúvá válásáig a saját háztartásban kell nevelni és minden a háztartásban élő gyermek számít (akár közös, akár nem), ugyanis a gyermekek száma alapján határozzák meg a támogatási összeget.

Ha a jelzáloghitel elengedés támogatást a gyermek születése után kérjük, akkor 2020. június 30-át követően erre 60 nap áll rendelkezésre (az e dátum előtt született gyermekek esetén nincs 60 napos korlátozás). Akadályoztatás esetén legkésőbb születést követő 120 napig lehet benyújtani a kérelmet. Ha ez nem történik meg, akkor a gyermekre kért támogatási összeg elveszik.

Gyakori kérdés még, hogy milyen típusú hitelekre vonatkozhat a lakáshitel elengedés lehetősége? 

A jelzáloghitel-elengedés csak olyan jelzáloghitelekre kérhető, amelyeket a gyermek születése előtt lettek igényelve. Két verzió lehetséges:

  • a 2017. november 14. előtt felvett hitelek esetén a feltétel, hogy a hitel fedezete Magyarország területén lévő lakóingatlan legyen. Itt a lakáscél nem kikötés, tehát szabad felhasználású jelzáloghitelekre is kérhető a támogatás
  • a 2017. november 14., vagy ezutáni hiteleknél a jelzáloghitel-elengedés csak a lakáscélú jelzáloghitelekre igényelhető (lakásvásárlási, építési, bővítési, felújítási vagy korszerűsítési hitel)

Ezen kívül, az államilag támogatott hiteleket is csökkentheted ezzel a módszerrel, így kérheted a CSOK hitelre, falusi CSOK hitelre és az otthonfelújítási kamattámogatott hitelre is. A jelzáloghitel-elengedés érvényes még a lízingszerződésekre is, illetve a lakástakarék segítségével vásárolt lakásokra igényelt hitelekre. Azonban fontos tudni, hogy a jelzáloghitel elengedés nem kérhető a Babaváró vagy személyi kölcsönre – még abban az esetben sem, ha azokat lakáscélra használtuk fel!

Hogyan igényeld a jelzáloghitel elengedést?

A jelzáloghitel elengedéshez szükséges kérelmet a kormányhivataloknál és kormányablakoknál is benyújthatod. A jelzáloghitel elengedést ügyfélkapun keresztül is indíthatod, vagy akár személyesen és postai úton is. Az alábbi dokumentumokra lesz hozzá szükséged:

A jelzáloghitel-elengedés igényléséhez szükséges dokumentumok

Ezeket a dokumentumokat mindenképp készítsd elő, amennyiben jelzáloghitel elengedésen gondolkozol:

  • személyazonosító okmányok (igénylők és gyermekek)
  • lakcímkártya (igénylők és gyermekek)
  • adókártya (igénylők és gyermekek)
  • erkölcsi bizonyítvány
  • kérelem nyomtatvány a többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésére
  • jelzáloghitel-szerződés(ek) az adott hitelre vonatkozóan
  • a gyermekek születési anyakönyvi kivonatának és a házassági anyakönyvi kivonatnak másolata

Érdemes tehát élni a lehetőséggel, hiszen a jelzáloghitel elengedés jelentős segítséget jelenthet a többgyermekes családok számára a jelenlegi állami támogatásokon felül. Nem tudod, hogy jogosult vagy-e a lakáshitel elengedésre? Sok még a kérdés? További információért, gyorsabb és könnyebb ügyintézésért keresd a Credipass szakérőit!

Szerző: Credipass
2023-07-01

Ajánlott cikkek