Lakásbiztosítás: a nyugodt élet kulcsa?

Lakásbiztosítás: a nyugodt élet kulcsa?

Egy ingatlant érintő, nem várt káresemény helyrehozása jelentősen leterheli a családi kasszát, azonban pontosan ezekre a nem tervezhető esetekre jelent biztonságos megoldást az ingatlanra köthető, teljes körű vagyonbiztosítás. A lakásbiztosítások szabályozásában újdonság, hogy 2024-től minden év márciusában lehetőség lesz az aktuális ajánlatokat összehasonlítva kedvezőbb konstrukcióra váltani.

„Saját ingatlanunk a legfontosabb, legnagyobb értékű vagyontárgyunk életünk során, éppen ezért a védelmére is érdemes nagy figyelmet fordítani. A jelenlegi lakásbiztosítási paletta nagyon széles, rengeteg a lehetőség és biztosítónként is számos extra kiegészítőt választhatnak az ügyfelek a személyes igényeiknek és ingatlanuk adottságainak megfelelően.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. Érdemes rendszeresen, legalább az évforduló előtt felülvizsgálni, hogy az igényeknek továbbra is megfelelő biztosítással rendelkezik-e az ügyfél. Különösen javasolt ez akkor, ha valamilyen változás történt az ingatlanban (pl. napelem telepítése), de számos más esetben is érdemes lehet váltani. Ebben és általánosságban a biztosítások útvesztőjében is hasznos segítséget nyújthat egy pénzügyi szakértő.”

Az eddigi szabályozás szerint az évforduló előtt 30-60 nappal volt lehetőség a meglévő lakásbiztosítást felmondani és másik biztosító társaság szolgáltatására váltani. Az idei évtől azonban új szabályozás lép életbe: minden év március hónapjában költségmentesen, kötelezettségek nélkül váltható le az érvényben lévő biztosítás, erre az időszakra ráadásul a biztosítók akciókkal is készülnek. Fontos, hogy csak a díjrendezett és határozatlan időre kötött lakásbiztosítások felmondására nyílik lehetőség. A CSOK mellé kötött lakásbiztosítások is leválthatóak, azonban ezek esetében figyelni kell a speciális szabályok betartására. A váltás, felmondás beérkezésének határideje a biztosítókhoz 2024. április 2. éjfél. Amennyiben más, kiegészítő biztosítás iránt is felmerül az ügyfelek igénye, bizonyos feltételekkel további kedvezményekre is szert tehetnek ebben a hónapban – mint például 20%-os díjkedvezmény az éves díjból, vagy az első negyedéves díj elengedése – érdemes tehát élni a lehetőséggel.

Hogy mik az alapok, mit kell tudni általánosságban a lakásbiztosításokról és mi a helyzet a hitellel vásárolt ingatlanok esetében érvényes szabályokkal? A Credipass szakértői szerint ezekkel sem árt tisztában lenni. „Jelzáloghitel felvétele esetén a kölcsön folyósításának egyik alapfeltétele, hogy rendelkezzen az igénylő a fedezetként felajánlott ingatlan biztosítására szóló, érvényes, díjrendezett lakásbiztosítással. A biztosítási kötvényt ilyenkor úgynevezett hitelfedezeti záradékkal kell ellátni, ami alapján a biztosítónak tájékoztatási kötelezettsége van a bank felé, amennyiben nagyobb összegű káresemény történik vagy ha megszűnésre kerülne a biztosítás.” – hívta fel a figyelmet Fülöp Krisztián.

A márciusi akció kapcsán, az ügyfelek által gyakran feltett kérdés, hogy le lehet-e cserélni a jelzáloghitellel terhelt ingatlanokra kötött biztosításokat is és ha igen, mi a menete? „Szerencsére, a válasz: igen, gond nélkül!” – mondta a szakértő. „Arra kell csupán odafigyelni, hogy a hitelszerződésben volt-e kitétel arra vonatkozóan, hogy kamatkedvezményért vagy induló díjkedvezményért cserébe, meg kell tartani a biztosítást. Ha nem volt ilyen, akkor ezt hitelszerződés-módosítás nélkül megteheti az ügyfél. A korábbi lakásbiztosítás felmondásával egyidőben szükséges az új lakásbiztosítás megkötése is, amelyet szintén szükséges engedményeztetni a bankhoz. A megszüntetésről a korábbi biztosító automatikusan értesíti a bankot, de az új biztosító az új szerződésről nem, ez az ügyfél feladata lesz – erre tehát kiemelten érdemes odafigyelni! Amennyiben ezt egyidőben tesszük meg és nem telik el fedezetlen nap a két lakásbiztosítás kockázati ideje között, akkor az átmenet teljes egészében zökkenőmentes lehet.” – tette hozzá a szakember.

A Credipass szakértőinek további tippjeit is tanácsos megfogadni, miszerint érdemes a biztosítási díj fizetésére fokozottan figyelni, ugyanis a kölcsönszerződés egyik felmondási oka, ha nincs biztosítva a fedezetül szolgáló ingatlan. Nagyobb kár esetén a bank ellenőrizheti, hogy a biztosítótól kapott összeget az ingatlan helyreállítására fordította-e a tulajdonos és előfordulhat olyan eset is, hogy a pénzhez csak szakaszosan jut hozzá az ügyfél, így folyamatosan ellenőrzik az ingatlan értékének helyreállítását. Fontos arra is odafigyelni, hogy hitelfelvétel esetén, a banki előírások szerint kötelező minimum a hitelösszeg és járulékai erejéig biztosítást kötni az ingatlanra. Azonban ezzel csak a hitelt „fedezi” a biztosítás, tehát káresemény esetén csak a banki követelés biztosított. Így, amennyiben kár történik a lakóingatlanban, kizárólag a bank lesz kártalanítva. Ezt a jelenséget nevezik alulbiztosítottságnak, ezért a pénzügyi szakértők azt tanácsolják: amennyiben ingatlanvásárlásra kerül sor, legalább az adásvételi szerződésben rögzített vételárra érdemes bebiztosítani azt! Fontos továbbá figyelembe venni az egyéni igényeket, a család méretét, házikedvenceket, nagyértékű tárgyi eszközöket, vagyontárgyakat és ezek újrabeszerzési értékét is rendszeresen felülvizsgálni. Szerencsére, a modern lakásbiztosítások szinte minden ingatlanon belül található értéket védelmezni tudnak!

Hogy milyen mértékű spórolást is jelent a biztosítás cseréje a gyakorlatban? A szakértők szerint, az ügyfelek várhatóan nem csak az olcsóbb biztosítót fogják keresni, hanem az alulbiztosított lakásuk biztosítási összegét is aktualizálni fogják, ezért feltehetően nem mindenki tud majd nominálisan spórolni a biztosítási díjon. Azonban az fontos tény, hogy ma a legolcsóbb és legdrágább lakásbiztosítás között 3-4-szeres éves díjkülönbözet is elképzelhető, ami jelentős összeget jelent a családi kasszában! Így még fontosabb, hogy figyelmesen válasszon az ügyfél biztosítótársaságot és biztosítási csomagot, ehhez pedig javasolt kikérni egy hozzáértő pénzügyi szakértő véleményét.

Szerző: Credipass
2024-03-14