Megvan az új álomotthon? Erre a márciusi határidőre kell figyelned, ha CSOK Pluszt igényelnél hozzá!

Megvan az új álomotthon? Erre a márciusi határidőre kell figyelned, ha CSOK Pluszt igényelnél hozzá!

Fontos határidő jár le hamarosan, ez pedig az új CSOK Plusz bevezetése utáni „türelmi idő”, amelynek értelmében 2024. március 31-ig azok a családok is igényelhetik a támogatott kölcsönt, akiknél tavaly év végén már úton volt a baba, illetve az első negyedévben született gyermekük. De miért lehet ez jó lehetőség, miért érheti meg az érintett családoknak még most, a „véghajrában” lépni?

Erre adnak választ most alább a Credipass szakértői. 

Tavaly év végén fellélegezhettek azok a családok, akik úgy hitték, hogy kiesnek az új otthonteremtési támogatási körből, ugyanis egy jelentős könnyítéssel élt a kormány: 2024. március 31-ig beadhatóvá tették a hitelkérelmeket úgy is, hogy a 2024. január 1-et követően született vagy örökbefogadott babák vállalt gyermekként legyenek figyelembe véve. Ez a határidő azonban mintegy 2 héten belül lejár – figyelmeztetnek a Credipass szakértői.

 „Ez a lehetőség azoknak a családoknak lehet kiemelt fontosságú, ahol további gyermeket nem szeretnének vállalni, így az első negyedévben megszületett baba minősülhet a CSOK Plusz kritériumainak megfelelően új, azaz vállalt gyermeknek.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha mégis úgy döntenek, akkor még egy további gyermek vállalásával, tehát a futamidő alatt érkező újabb baba esetén már járhat gyermekvállalási támogatás, vagyis a 10 millió forintos tartozáselengedés is.” – tette hozzá.

A Credipass pénzügyi szakértői kiszámolták, hogy mennyivel érheti meg jobban a támogatott hitelt választani egy jelenlegi piaci lakáshitelhez képest, azaz mennyit spórolhat a törlesztőrészleteken a család, ha a rendelkezésre álló időben még elindítják a CSOK Plusz hitelkérelmet. A rövid válasz: jelentősen! Ehhez azonban hiánytalan és gyors beadásra van szükség, amelyhez tanácsos lehet pénzügyi szakértő segítségét igénybe venni, hiszen a szakembereknek nagy tapasztalatuk van abban, hogy min csúszhat el a kérelem, mire kell odafigyelni az állami otthonteremtési lakástámogatások esetében.

A CSOK Plusz támogatott kölcsön futamideje 10 és 25 év közötti és feltétele mindenképpen az új gyermek vállalása, maximális összege pedig a vállalt gyermekek számától függ: egy gyermeknél legfeljebb 15, két gyermeknél legfeljebb 30, három, vagy több gyermek esetén legfeljebb 50 millió forintot kaphat az igénylő család.

A Credipass szakértőinek számítása szerint, egy 25 éves futamidejű, mai átlagos kamatozású (6,29%) piaci lakáshitel esetében a törlesztőrészletek tekintetében komoly különbségek láthatóak a 3%-os fix kamatozású támogatott hitelkonstrukcióhoz képest. Pl. 50 milliós hitelösszeg esetén, ez csaknem havi 90 ezer forintot, amely éves szinten több mint 1 millió forint spórolást, míg a teljes futamidő alatt nagyjából 25 millió forintot jelent – ennyivel több maradhat így a családi kasszában, ha a kedvezőbb konstrukciójú hitelt választják. Ugyanez 30 milliós hitelösszeg esetén éves szinten több mint 650 ezer forintot, míg a teljes futamidőt tekintve több, mint 16,5 millió forintot jelent. Ha pedig a 15 millió forintos hitelösszeget vizsgáljuk, akkor a megspórolt összeg csaknem évi 315 ezer forint, amely a 25 éves futamidőre nézve mintegy 8 millió forint pluszt jelent a családnak. Amennyiben tehát megvan a vágyott ingatlan, érdemes megfontolni a határidő lejárta előtti cselekvést, és pénzügyi szakértővel egyeztetni a gyors ügyintézés érdekében.

Szerző: Credipass
2024-03-21