Szeptembertől egyetemre megy a gyerek – De miből?

Szeptembertől egyetemre megy a gyerek – De miből?

Szakértőnk tanácsai a felsőoktatási költségek finanszírozásához - Most, hogy javában tombol a nyári szünet és a hőhullámok újabb és újabb rekordokat döntögetnek, egy másik pillanat is elérkezett: a felsőoktatási ponthatárok kihirdetési ideje! Ez alkalomból pénzügyi szakértőnk, Papp János a felsőoktatás finanszírozásához kapcsolódó kérdéseket járta körül legújabb cikkében.

Gyermekünk számára most (egészen pontosan 2023. július 26-án) derül ki, hogy vajon a több éves befektetett munka milyen eredményt hoz. Ugyanakkor, ha eddig nem terveztünk - vagy nem tudtunk félretenni erre az új élethelyzetre (gyermekünk kirepül, másik városban kezdi felsőoktatási tanulmányait, új lakásra, albérletre lesz szüksége, illetve más a tanulmányokkal, napi megélhetéssel kapcsolatos költségek is felmerülhetnek) akkor bizony még a kánikulában is le kell ülnünk beszélgetni arról, hogyan tovább.

Milyen finanszírozási lehetőségeink vannak ebben a helyzetben?

A felsőoktatásban résztvevő, vagy frissen felvételt nyert diákok (aktív hallgatói jogvisszonnyal, 45 év alatti, bejelentett lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok) kétféle pénzügyi lehetőség közül választhatnak:

Szabad felhasználásra a Diákhitel 1 konstrukciót lehet megigényelni.

Ennek összege tanulmányi félévenként 750 000 Ft is lehet. Többféle módon havonta,félévente és egy összegben is lehet kérni a folyósítását. A kamata -igazodva a piaci folyamatokhoz- idén 7,99%-ra emelkedett, ugyanakkor visszafizetését csak a tanulmányok befejezését követően kell elkezdeni. Ennek a rugalmasságnak köszönhetően, sem a lakhatás/albérlekeresés/mindennapi kiadások/laptop és más technikai eszközök beszerzése nem jelenhet családunk számára extra kiadást.

Belevágjunk? Mielőtt megtennénk mindenképpen üljünk le pénzügyi tanácsadónkkal: a Credipass szakértői díjmentesen kiszámolják és segítenek megtervezni a család várható költségeit és ehhez tudják igazítani a Diákhitel 1 igényelendő összegétavagy a Diákhitel 2 mértékét.

Diákhitel 2: felvették a gyermeket, de költségtérítéses képzésre?

Ennek a hitelkonstrukciónak az alapfeltételei megegyeznek a Diákhitel 1 feltételeivel, azonban lényeges különbség, hogy itt kamatmentesen kapjuk meg az önköltséges képzés költségtérítésére fordítandó összegét és természetesen további "rejtett" költségek itt sincsenek.

Diákhitel - Családtámogatások

2003. január 1-től annak a 30 év alatti hitelfelvevő hölgynek, akinek felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy a tanulmányai sikeres befejezését követő 2 éven belül gyermeke születik/örökbefogad és gyermekével egy háztartásban él, a Diákhitel központ a fennálló hallgatói hiteltartozása 100 %-át elengedi. Természetesen itt is figyelni kell a határidőkre: a támogatás iránti igényünket a gyermek születését/örökbefogadását követő 60 napon belül kell benyújtani!

A felsőoktatás finanszírozásához kapcsolódóan pedig további kérdések is „kínozhatják”a családot, mint pl.: 

- Érdemes lehet diákszámlát/szülői társkártyát igényelni a gyerek számára?  

- Albérletet keressünk vagy esetleg itt az ideje asaját lakásnak? (Érdemes a Duna House ingatlanszakértőit keresni ebben a kérdésben!)

- A diákhitel helyett más kölcsön felvétele lenne a megfelelőbb?

Diákhitel helyett személyi kölcsön?

Ez azért lehet érdekes, mert minden előnye mellett, a diákhitelnek bizony lehet hátránya is. Az egyik ilyen hátrány maga a hitelfelvevő személye és  anyagi biztonsága. Gyermekünket felvették a felsőoktatásba és még jó szakmája is lesz,ha elvégzi, ha jó munkája lesz, ha bejön a számítás...de talán túl sok itt a „ha”…

Emiatt kell átgondolni, hogy a terhet már most a gyermekre akarjuk-e tenni, vagy inkább mi vállaljuk, és a tandíjat, a többletköltségeket nem a diákhitelből, hanem inkább egy személyi kölcsön segítségével finanszírozzuk. Ez is lehet jó megoldás:a Credipass szakértői több bank közül díjmentesen segítenek kiválasztani mindenkinek a megfelelő konstrukciót. Ennek hátránya azonban, hogy azonnal el kell kezdeni fizetni a részleteket a kiválasztott bank felé. 

Ha szeretné közösen átbeszélni, hogy melyik lehetőség lehet a legmegfelelőbb, akkor kérjen visszahívást IDE KATTINTVA és a Credipass szakértői készséggel segítenek és megválaszolnak minden felmerülő kérdést!

Szerző: Papp János, pénzügyi szakértő
2023-07-21