Diákszámla, gyermekszámla nyitása - De hogyan?

Diákszámla, gyermekszámla nyitása - De hogyan?

Most, hogy lassan indul a vakáció, egyre több szülőben merülhet fel a kérdés: hogyan, mennyi pénzzel engedhetem el a gyermekemet egy táborba? Egyáltalán mennyi zsebpénzt adjak neki a nyárra, és azt milyen formában tegyem? Ezekre a kérdésekre ad választ a Credipass pénzügyi szakértője, Papp János legújabb cikkében.

Mi történik, ha a gyermeket túl sok pénzzel engedjük el, esetleg éppen túl kevéssel? Nos, erre a kérdéskörre egy diákszámla nyújthat megfelelő választ! Ebben az esetben ugyanis minimális vagy éppen semmilyen mennyiségű készpénzzel nem kell a kisgyermekeket ellátni. Kapnak egy bankkártyát, és azzal saját maguk tudják kontrollálni költéseiket, ezzel az önállóságra, a nagyobb fokú pénzügyi tudatosságra nevelés is megvalósul. A kártya azt a biztonságot is meghozza, hogy csak annyi egyenleg van rajta, amit szülőként engedélyezünk és feltöltünk rá. Itt előkerül egy újabb kérdés, illetve döntési lehetőség: szeretnénk-e a gyermek kezébe saját bankkártyát adni, vagy inkább egy társkártya segítségével hozzáférést a családi számlához?

Saját bankkártya: veszélyek és előnyök

A második esetben a családi számlához egyes bankoknál 4-6 darab társkártya is igényelhető. Ennek kétségtelen előnye lehet az a költséghatékonyság, hogy mindenki egyetlen számlát használ, ugyanakkor ez önmagában veszélyt is hordozhat. De mit? Például azt, ha az egyik kártya illetéktelen kezekbe kerül, akkor akár az egész számlánkat lenullázhatják! Mindezek kivédésére jó ötlet lehet a banki tranzakciók megerősítését szolgáló sms-szolgáltatás ­- de ebben az esetben már megtörtént a baj, hiszen utólag értesültünk arról, hogy megpróbálták levenni az összeget. Jó megoldásnak tűnhet egy bankkártyalimit beállítása is, csakhogy itt is figyelnünk kell: ne állítsunk be túl alacsony összeget, hogy ne kelljen folyton módosítani! De a túl magas limit sem jó ötlet, hiszen így pedig fennáll a túlzott költekezés veszélye.

Gyermekszámla – amit tudni érdemes

Mindezek függvényében sokkal célravezetőbb lehet a gyermek saját bankszámlájának a megnyitása.

Szerencsénkre e számláknál a bankok sem a „rövid távú nyereségre” törekednek, sokkal inkább a kiskorúak oktatására és ezzel együtt az adott bank irányába történő lojalitás kialakítására. Hiszen később ide jöhet majd az ösztöndíj a felsőoktatási intézménytől, ide fogja a gyermek felnőttként az első munkabérét utaltatni, vagy itt fog kérelmezni először folyószámlahitelt.

No, de ne szaladjunk ennyire előre!

14 éves kortól gyermekünk számára tudunk olyan bankszámlát nyitni, ahol:

  • nincsen számlavezetési díj;
  • nincsen kártyadíj;
  • nincsen internetbank-díj.

Azonban, mint minden banknál, itt is érdemes utánanézni a részleteknek, különböző aktuális ajánlatoknak – ezt a legegyszerűbb egy profi pénzügyi szakértővel megtenni! Van ugyanis olyan pénzintézeti ajánlat, ahol díjmentes a számlanyitás, de a második évtől már jelentős összeget számolnak fel. Van olyan, ahol 24 éves korig számos szolgáltatás ingyenes, és van, ahol „csak” a kártyadíjat számítják fel (amely nagyságrendileg 6 000-8 000 Ft ezt évente fogják terhelni a gyermek bankszámláján.) Nem mindegy tehát, hogy hol indítjuk el gyermekünket ezen az úton, hiszen a Credipass szakértői szerint jelenleg gyermek bankszámla és gyermek bankszámla között akár közel 100 000 Ft-os különbség is lehet az egyes bankok esetében!

Mindezek miatt, hogy senkit ne érjen meglepetés a gyermeke számlanyitása kapcsán, mindenképp érdemes szakértővel konzultálni, hogy a legjobb ajánlatokat tudja megtalálni a család.

 
Szerző: Papp János, pénzügyi szakértő
2023-06-16