Folyószámla Kisokos - Így spórolhatsz jelentős összegeket egy kis odafigyeléssel!

Folyószámla Kisokos - Így spórolhatsz jelentős összegeket egy kis odafigyeléssel!

Ahogy a lakáshitelünket, vagy autónkat, úgy a folyószámlánkkal kapcsolatos költségeket is érdemes évente, vagy akár még gyakrabban felülvizsgálni – tanácsolják a Credipass hazai szakértői. Ugyanis az MNB aktuális felmérése szerint 10 ügyfélből 1, biztosan legalább háromszoros díjat fizet az igénybe vett banki szolgáltatásokért, mint amennyiből a vizsgált ügyfélkör fele maximum bankol.

Mindennapi használatban van, hiszen ennek segítségével tudunk pénzt felvenni, elhelyezni, lekötni, vagy éppen utalni, sokan mégsem használják elég tudatosan.

„Jelentős összegeket lehet havonta spórolni, ha a felesleges költségeket egy kis segítséggel és tudatosabb szolgáltatásválasztással kiszűrik az ügyfelek.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Új folyószámla nyitás, vagy akár a jelenlegi számlánk felülvizsgálata esetén is érdemes pénzügyi szakértővel konzultálni és együtt, közös erővel megtalálni az épp akciós ajánlatokat, jobb lehetőségeket. A bankok a jelenlegi gazdasági helyzet miatt folyamatosan szigorítják a számlacsomagjaik feltételeit – emiatt is érdemes bizonyos időközönként ránézni a saját folyószámláinkra, és adott esetben kedvezőbbre váltani.” – tette hozzá.

Az alapok

Folyószámla nyitásakor a személyi adatokon túl az adószámot szükséges megadni, valamint az adott folyószámlához kötött minimum tőkét kell kötelezően elhelyezni a számlán. Lehetőség van még folyószámlahitel-keret igénylésére és megállapítására is, amelynek köszönhetően akkor sem szorulunk meg, ha negatívba megy át az egyenlegünk az adott hónapban. Az ehhez szükséges feltételeket a bank hitelbírálat során ellenőrzi.

Számlanyitáskor egyszeri számlanyitási díjat, illetve havi számlavezetési díjat számolnak fel nekünk a bankok. A számlán bonyolított pénzforgalom után pedig tranzakciós díjat és tranzakciós illetéket is fizetned kell, ám ezek az említett díjak bankonként, vagy akár számlánként is eltérőek lehetnek. Épp ezért is érdemes szakértő segítséget kérni a saját számlád feltételeinek ellenőrzésében, vagy új folyószámla esetén.  

Tippek a szakértőktől

És most nézzünk pár példát a fent említett számlacsomag szigorításokra! Az elmúlt időszakban több nagy bank is eszközölt néhány változtatást, pl. prémium számlacsomagok esetén, míg korábban elegendő volt a havi 500 ezer forintos jóváírás, úgy most ezt az összeget havi 1 millió forintra emelték. Egy másik esetben a havi 400 ezer forintos jóváírás volt az adott csomag fő feltétele, amelynek maximum három tételből, három forrásból kellett beérkeznie. A 400 ezer forint ugyan maradt, de a szigorítás után ennek egy összegben, egy tételként kell beérkeznie a számlára, ha maradni szeretnénk az adott számlacsomagban. Az ilyen aprónak tűnő változások is okozhatnak nagy problémát az ügyfeleknek, ezért mindig elkél a szakértői tanács. Néha elegendő lehet a számlacsomag váltás házon - azaz bankon- belül, de érdemes utánanézni minden lehetőségnek!

Az ideális folyószámla kiválasztása során alapvető az ügyfél bankolási szokásainak és bérének megismerése, hogy a megfelelő folyószámlacsomagokat ajánlják a szakértők, akik a teljes piaci kínálat ismeretében szűrik a lehetőségeket. Az említett banki szokások lehetnek közé tartoznak pl. az utalások, a bankkártyás vásárlás gyakorisága, hogy a közüzemi számlák fizetése csoportos beszedési megbízással történik-e, vagy hogy havonta hány alkalommal és milyen időközönként történik készpénzfelvétel -, hiszen ezek nagyban meghatározhatják a legtesthezállóbb számla melletti döntést

Alapvető és lényeges döntési pont az is, hogy mindig a bérednek megfelelő folyószámlacsomag lehetőségeket keresd – más szolgáltatási csomagot ajánlanak a pénzintézetek az átlagbérrel, és mást átlagbér feletti összeggel rendelkezőknek. (A KSH adatai szerint 2023 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 528 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 363 900 forint volt).  

Egy másik nem elhanyagolható szempont, hogy manapság a munkáltatói együttműködésekre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a bankok, ezt pedig érdemes kihasználni! Ha bankodnak együttműködési megállapodása van a munkáltatóddal/céggel, ahol dolgozol, akkor olyan kedvezmények üthetik a markodat, mint pl. több százezres nagyságrendű jóváírás egy tervezett lakáshitel esetén, vagy akár egy rendkívül kedvező feltételű folyószámla nyitás. Érdemes tehát erről is érdeklődni! Azt is érdemes megfontolni a szakértők szerint, hogy megéri-e, ha több folyószámlánk is van, akár több, különböző szolgáltatónál – az elmúlt években ez a trend teret is hódított Magyarországon, különösen azok körében, akik nagyobb összegeket tartanak folyószámláikon.

Tényleg nehéz a váltás?

Tévhit az is, hogy váltani minden esetben bonyolult és nehézkes. Ma már szerencsére ez nincs így, és ha kedvezőbb csomagra váltanál, akkor is elég csupán egyszer megjelenni az új banknál, amikor leadod az egyszerűsített bankváltási kérelmet. Ekkor a régi banknál vezetett számlát lezárják, a fennálló pozitív egyenleg pedig jóváírásra kerül az új bankszámládon, és automatikusan átvezetésre kerül minden megbízás, állandó utalás stb. Ezen kívül értesítik a szolgáltatóidat is (pl. Vízművek) a változásról. Néhány dologra kell csak figyelni, amelyek nehezíthetik a váltást: az egyik, hogy a régi, és az új számlacsomag is magyarországi, valamint azonos pénznemű kell, hogy legyen. Egy másik, hogy nem lehet negatív az egyenleged, illetve nem lehet folyószámla hiteled sem – ezeket az adósságokat először rendezned kell. Továbbá meglévő hitel vagy megtakarítás esetén sem biztos, hogy azonnal és gyorsan sikerül a váltás, hiszen ezek különböző kötelezettségekkel járhatnak. Ilyen esetben is érdemes pénzügyi szakértővel átnézetni a meglévő szerződésedet és feltérképezni a további lehetőségeket.

Az új alapszámla díjról

Nyártól újabb változás várható a pénzügyi szolgáltatások díjainak kapcsán, ugyanis tervezetten júliustól vezetik majd be az uniós irányelv alapján kínált alapszámla díját, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére megszületett jogszabály-változtatás nyomán történik majd. A bankok onnantól kezdve a megelőző év minimálbérének nem 1,5, hanem csupán 0,5 százalékát kérhetik el az alapszámla vezetéséért, vagyis a számlavezetés költsége 3000 forintról, nagyjából 1000 forintra csökkenhet. Ráadásul ebben a jóval alacsonyabb díjban a legtöbb olyan szolgáltatás benne lesz, amely lefedi a magyarok banki szolgáltatási igényeit (pl. havi számlavezetés, ingyenes bankkártya, korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás, csoportos beszedési szolgáltatások, korlátlan számú készpénz befizetés stb.)

Azonban a kedvező díj azt is jelentheti az ügyfelek számára, hogy a bankok kizárólag az ebben felsorolt és meghatározott szolgáltatásokat nyújtják majd, és más bankszámlánál megszokott szolgáltatást nem, vagy csak nagyon magas további díjért. Érdemes tehát nyártól erre az intézkedésre is odafigyelni, és ha kell, konzultálni Credipass szakértőddel!

2023-04-26