Tudtad? Így törlesztheted lakáshiteledet az egészségpénztárad segítségével!

Tudtad? Így törlesztheted lakáshiteledet az egészségpénztárad segítségével!

Sokan sokféle módon próbálják hamar lezárni lakáshitelüket, próbálnak spórolni a teljes visszafizetendő összegen, de mégsem tudnak a lehetőségről, hogy mennyi mindenre lehet jó az egészségpénztár az elsődleges funkcióján és felhasználásán túl – például a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztésének támogatására! Mutatjuk, hogyan használd ki ezt a lehetőséget, és hogyan könnyíts terheiden!

Az ügyfelek, takarékoskodók előtt talán kevésbé ismert tény, hogy az egészségpénztári megtakarítás önsegélyező jelleggel hiteltörlesztésre is fordítható. A jelenleg érvényes szabályok szerint, a mindenkori bruttó minimálbér 15%-át, tehát közel havi harmincezer forintot lehet erre a célra fordítani a pénztáron keresztül. De miért is jó ez, miért érdemes élni a lehetőséggel? Mire kell figyelni a folyamat során? A Credipass pénzügyi szakértői összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Milyen esetekben használhatom az EP-t hiteltörlesztésre?

Fontos kitétel, hogy egészségpénztárból csak lakáscélú jelzáloghitelt lehet törleszteni, tehát lakásvásárlási, -építési, -felújítási vagy -bővítési hitelt, valamint olyan kiváltott hitelt, ahol a lakáscél megmaradt, és amely mögött ingatlanfedezet van. Továbbá a banki közreműködéssel megvalósult munkáltatói lakáscélú jelzáloghitelek esetében is használható, valamint a lakástakarékkal kombinált jelzáloghiteleknél is élhetsz a lehetőséggel. A hitelszerződésben adósként, vagy adóstársként kell szerepelned, illetve saját néven lévő számláról kell fizetni a törlesztést. Ezen kívül fontos még, hogy nem lehet késedelem vagy hátralék a teljesítésekben. Tehát csak olyan hitel törlesztőjét fizetheted a pénztárból, amelyet folyamatosan tudsz teljesíteni, ezt igazolni is kell az előző három havi törlesztőrészlet befizetéséről szóló dokumentációval.

Miért éri meg? Adóvisszatérítés igénylése - de hogyan?

Ezzel a módszerrel egyszerűen növelheted a törlesztésre fordítható forrást, ugyanis fontos tudni, hogy az egészségszámlára feltöltött összeg 20%-át visszaigényelheted adóvisszatérítésként (melyet akkor kaphatsz, ha személyi jövedelemadót fizetsz). Ezt az adóbevallásban kell kérni, amit a pénztár által kiállított adóigazolás alapján egyszerűen meg lehet tenni. Ahogy említettük, a befizetés havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15%-a lehet (ez 2023-ban: 34 800 Ft/hó), de maximum a hitelre kifizetett törlesztőrészlet összege. Mivel az egészségpénztárak a befizetések egy részét működési költségként levonják, ezért érdemes valamivel többel kalkulálni egy havi befizetésnél (kb. 5-7%-kal, tehát 34 800 Ft-os befizetés esetén 37 500 Ft-tal). Így tehát, ha ezzel a havi 37 500 Ft-tal számolunk, az éves szinten 450 000 Ft-ot jelent, melynek 20%-a 90 000 Ft.  Ez az összeg már biztosan visszaigényelhetővé válik (a maximális 150 000 Ft-ból). Ezzel a lehetőséggel adós és adóstárs is élhet, ezért egy házaspár esetében már évi 180 000 Ft-ról beszélhetünk! Érdemes belegondolni abba is, hogy az évről évre növekvő minimálbérnek köszönhetően, 10 éves távlatban, ez több mint 2 millió Ft-os Szja jóváírást is jelenthet! Azt sem árt azonban tudni, hogy legfeljebb évi 150 000 forintot van lehetőség visszaigényelni a tárgyévben befizetett Szja-ból. Hogy hogyan tudod ezt az összeget maximalizálni, és hogy milyen egyéb tudnivalók fontosak az önsegélyező családi szolgáltatások témájában, azzal kapcsolatban mindenképp érdemes szakértő segítségét kérni (nincs-e ütközés pl. az önkéntes nyugdíjpénztáradba befizetett összeggel stb.)

 

A pénztári tagságról

Egészségpénztári számla nyitásához személyazonosságot igazoló okmányaidra lesz szükséged, és egy belépési nyilatkozat kitöltésére, melyet online vagy személyesen is megtehetsz a kiválasztott pénztár irodájában, vagy online. A belépés után azonnal be is lehet fizetni a kívánt összeget a számlára.

Fontos: az önsegélyező szolgáltatásokhoz, így a lakáshitel törlesztéséhez is csak a már legalább 180 napja a pénztárban tartott egyenleg használható. Tehát minimum fél évig kell takarékoskodni, ezért érdemes minél előbb pénztári tagságot igényelni és elkezdeni a folyamatot.

 

Milyen dokumentumokra lesz szükségem? Hogyan kapom meg a támogatást?

A könnyebb, gyorsabb ügymenet érdekében, akár ezen a ponton is jó döntés lehet a Credipass pénzügyi szakértőjének bevonása, aki nem csak végig vezet a folyamaton és kommunikál a bankkal, de kifejezetten a te hiteledre szabott segítséget nyújtja.

 

A lehetőség igénybevételéhez a következő dokumentumokra lesz szükséged:

  • a pénztár saját nyomtatványa a lakáshitel törlesztéshez,
  • lakáscélú jelzáloghitel szerződés másolata,
  • a hitelintézet igazolása (egyedi igazolás vagy bankszámla kivonat) az igénylés beadását megelőző 3 havi törlesztő részlet összegéről,
  • folyószámlára történő utalás esetén a hitelintézet igazolása vagy a bankszámlakivonat másolata a megfizetésről havonta,
  • ha nem saját számláról történik a fizetés, akkor egy erről szóló igazolás.

Bankonként eltérő lehet, hogy melyik engedélyezett, de a támogatás összegét a pénztár utalhatja:

- közvetlenül a lakossági folyószámlára – miután igazolttá válik az adott havi hiteltörlesztés megfizetése (a számlakivonat/hitelintézeti igazolás és a pénztári igénylőlap beküldésével, minden hónapban), vagy

- a hitelszámlára (közvetlenül a hitelt folyósító pénzintézet számlaszámára) – havi igazolás nélkül, automatikusan törlesztve ezzel a hitelt, előtörlesztésként vagy a havi törlesztés részeként.

 

További információért/kérdés esetén vedd fel a kapcsolatot a Credipass szakembereivel!

 

www.credipass.hu

2023-05-06

Ajánlott cikkek