5 évesek lesznek a Babaváró támogatások: ünnep vagy kudarc várja a családokat?

5 évesek lesznek a Babaváró támogatások: ünnep vagy kudarc várja a családokat?

2024 nyarával jár le az 5 éves gyermekvállalási határidő a 2019-ben igényelt Babaváró kölcsönök esetében, amely azt is jelenti, hogy ha ezen határidőn belül nem fogant meg a vállalni kívánt gyermek, vagy nem történt örökbefogadás, akkor az igénylők elveszítik a kamatkedvezményt, vagyis az addig igénybe vett kedvezményt egy összegben kell visszafizetniük.

Voltak azonban olyan párok is, akik befektetési céllal, előre gondolkodva vették fel a rendkívül kedvező kondíciójú kölcsönt, amelyet a szintén 2019-ben indult Szuperállampapírba fektettek – ők gyakorlatilag bebiztosították magukat arra az előre nem látható esetre is, ha nem születne meg a vágyott gyermek. A Credipass szakértői most annak számoltak utána – mi a helyzet ezekkel az esetekkel, megérte-e ez a lépés, és ha igen, milyen nyereséggel számolhattak, akik így döntöttek?

2019-es, júniusi indulása után 2024. június végével, azaz idén jár le a Babaváró kölcsönök 5 éves gyermekvállalási határideje. A Magyar Nemzeti Bank idei, év eleji becslése szerint a kedvező konstrukciójú hitel bevezetése után közvetlenül szerződő hitelfelvevők 80%-a 2023 májusáig bezárólag már teljesítette is a gyermekvállalást. A szervezet 2023. júniusi adatai alapján az is elmondható, hogy a legkorábban Babaváró hitelt felvett házaspárok nagyjából 25%-ának nem született gyermeke (ami 12 ezer hitelszerződést jelent), azonban nekik ekkor még volt hátra egy évük a teljesítéshez. Most, a Magyar Államkincstárnál lévő legfrissebb, április adatok ugyanezt támasztják alá: az 5 éve igényelt Babavárók esetében az igénylők megközelítőleg negyede nem igazolta az első gyermek megszületését. Akiknél azonban eleve a befektetés volt a cél, és nem a gyermekvállalási szándék, azok jól járhattak ezzel a lépéssel – lássuk, hogy miért és milyen mértékben!

A Credipass szakértői szerint nem teljesítés esetén, a Babaváró büntetőkamatainak visszafizetésével is megérhette az állampapírba fektetett pénz, hiszen az 5 évre járó, visszafizetendő kamattámogatás összege mindenképp kevesebb lesz, mint a Magyar Állampapír Plusszal 5 év alatt elérhető, összesen 2,73 millió forintos hozam. A Magyar Állampapír Plusz egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású lakossági állampapírt jelent, amelynél a kamat mértéke a futamidő előrehaladtával emelkedik, az éves átlagos hozam a futamidő alatt így 4,95%. 10 millió forint befektetésével tehát összesen 2,73 millió forint nyereséget lehet elérni, amely a futamidő végére így mintegy 12,73 millió Ft-ot jelent. Ez a hozam pedig magasabb, mint a Babaváróhoz kapcsolódó összkiadások nagysága.

„A vállalt gyermek megszületése nélkül, vagyis nem teljesítés esetén, a Babaváró hitel piaci kamatozásúvá válik, az 5. év végén pedig büntetést kell fizetni – ez azt jelenti, hogy az államnak meg kell fizetni az első 5 évben igénybe vett kamattámogatást egy összegben, a kamat pedig az igényléskor érvényes állampapír-hozamoktól függ. Tehát a büntetés összege azon múlik, hogy mikor igényelte a család a Babaváró hitelt.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. 

A szakértők számítása szerint kevesebb lesz tehát a hitelhez kapcsolódó kiadás, mint a megtakarításon elérhető bevétel, ami az 5. év végére többszázezer forintot is jelenthet azoknak, akik annak idején a befektetés mellett döntöttek. Ugyanis a támogatás mértéke a Babaváró 2019-es indulása óta 1,5-2,4 millió forint között változott. Egy 60 hónapja, 4,73%-on folyósított, 240 hónapos futamidejű, 10 millió forintos Babaváró kölcsön esetében ez ma 2 070 302 Ft-os állami támogatást jelent, vagyis ez lesz a visszafizetendő büntetés összege. Mivel a kamatmentes hitel törlesztőrészleteit az ügyfeleknek minden hónapban maradéktalanul teljesíteni kellett, ezért ebben az esetben a 10 millió forintos tőketartozás 7,5 millió forintra csökkent. Összegezve tehát: a letelt 5 évben befizetett kamatmentes törlesztőrészletek (2,5 millió forint), a fennmaradó és jelenleg befizetendő tőketartozás (7,5 millió forint), valamint az ügyfelet terhelő 2 070 302 Ft büntetés összegét levonva a Szuperállampapírral elérhető, összesen 12,73 millió Ft-ból, az ügyfelek nyeresége 660 685 Ft lesz 5 év alatt.

A szakértő hozzátette: még kedvezőbb lehetett a helyzet, azaz még több nyereséget érhettek el az ügyfelek abban az esetben, ha az állampapír-piacot folyamatosan figyelemmel követve, időközben áttették a pénzüket a Prémium Állampapírba, amely infláció feletti hozamot (2022-ben az éves átlagos infláció 14,5% volt) biztosított az elmúlt években.

Szerző: Credipass
2024-06-05

Ajánlott cikkek