Jelentős kedvezményekkel számolhat az, aki ma zöld hitelt igényel

Jelentős kedvezményekkel számolhat az, aki ma zöld hitelt igényel

Az energiatakarékosság az egyik top prioritás jövőbeli otthonod esetében? Akkor a zöld hiteleket neked találták ki! A Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében folyósított zöld hitelek igénylésének lehetősége egy éve véget ért, de bizonyos bankok felismerve az igényt továbbra is fenntartanak kedvező feltételek mellett kínált „piaci zöld hiteleket” már használt ingatlan felújítása esetén is.

Százezreket spórolhat éves szinten az, aki energiatakarékos ingatlant választ, vagy költ a lakás energetikai korszerűsítésére – ez a tény hamar beigazolódott ma, az energia-áremelkedés korában.  Mivel Magyarországon továbbra is nagy számban találhatóak rossz energetikai besorolású ingatlanok, így szükség is van a lakáspiac zöldítésére – erre az igényre adtak választ a zöld hitel termékek, amelyek a legnagyobb magyar bankok kínálatában ma is megtalálhatóak, habár a piaci viszonyoknak megfelelően formálódtak az elmúlt évek során.

Aki energiatakarékos ingatlanban gondolkozik, annak mindenképp jó lehetőség a zöld hitel: a korábbi NHP-s verzió feltételeinek ugyanis több elemét is megtartották a bankok. Sokan emlékeznek talán, hogy a korábbi zöld hitel esetében a kamat rendkívül kedvező volt: maximum 2,5%, amely CSOK hitellel kombinálva azonban a 0% -osra redukálódott 15 millió Ft-os összeghatárig. Ez ugyan ma már nem elérhető, azonban számos feltétel szinte ugyanaz maradt. A jelentős kamatkedvezmény pedig továbbra is adott! A Credipass az alábbiakban összegyűjtötte, hogy milyen célok esetén igényelhető ez a hiteltípus, és hogy milyen további előnyökkel járhat a felvétele.

 

Milyen célokra vehető fel zöld hitel?

Újdonság, hogy 2023 áprilisától a piaci zöld hitelek már elérhetőek MFL (azaz Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel) formájában is. Valamint korábban ez a cél nem volt megvalósítható, ma viszont már használt ingatlan korszerűsítésére is igényelhető a hitel, nem csak újépítés esetén. De nézzük is a célokat összefoglalva!

  • Új lakás építésére vagy vásárlására, amely legalább BB energetikai besorolású és primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m2/év. Ide sorolható a telek vásárlása is, ha 4 éven belül energiahatékony épületet húzunk fel rá.
  • Használt lakás felújítása, ha a hitelkérelem befogadásakor az energetikai besorolása rosszabb, mint BB, de a felújítás után eléri azt a szintet, és a maximum 80 kWh/m2/éves primer energiaigényt sem haladja meg. A másik lehetőség, hogy a felújítás révén legalább 30%os primer energiaigény csökkentést érünk el.
  • Használt lakás vásárlása, amelyen a fenti feltételek szerinti felújítást végzünk.
  • Korszerűsítés: munkák, amelyek az ingatlan energiahatékonyságának javítására, vagy az ingatlanban megújuló energiaforrások használatára irányulnak. Ezekből minimum egyet el kell végezni: energiahatékony világítás, napelem vagy napkollektor telepítése, geotermikus, levegővíz vagy levegő-levegő hőszivattyú, szélturbina, hőtároló vagy elektromos tárolóegységek telepítése, épület hőszigetelése, nyílászárók cseréje energiatakarékos ajtókra, ablakokra, árnyékolástechnika, fűtési-hűtési rendszerek telepítése, felújítása vagy cseréje, energiatakarékos szaniterek, okosmérő rendszerek, termosztátrendszerek, okos termosztátok vagy épületautomatika rendszerek telepítése.
  • Energetikai tanúsítvány készítése, vagy a korszerűsítési munkákat segítő kiegészítő berendezések is finanszírozhatóak.  (Azonban ezeknek összege legfeljebb a teljes hitelösszeg 30%a lehet.)

 

Milyen kedvezmények érhetőek el vele?

Természetesen a banki kedvezmények elérhetősége és elemei a piacon folyamatosan változnak, éppen ezért érdemes profi pénzügyi szakértő segítségét kérni a témában! Hiszen a szakember biztosan megtalálja az éppen aktuális legjobb és leginkább személyre szabott ajánlatot mindenki számára.  Jelenleg a k&h, a CIB, az UniCredit, a MagnetBank, az MBH és a Raiffeisen Bank kínálatában is találsz ilyen konstrukciókat.

A zöld lakáshitel kedvezményei közül az alábbiak a legjelentősebbek:

  • Alacsonyabb kamatok: a zöld lakáshitelek általában alacsonyabb kamatozással rendelkeznek a hagyományos lakáshitelekhez képest. Jelenleg 0,25%tól 1,19%-ig érhetőek el kamatkedvezmények az egyes bankoknál a standard kamathoz képest, érdemes ezeket kihasználni!
  • Ajándék jóváírások: ezekről is érdemes tájékozódni, hiszen folyamatosan változnak a bankok akciói. Jelenleg is van olyan szereplő, akinél 200 000 Ftos ajándék jóváírást kapunk, de mindenképp egyeztess pénzügyi szakértőddel az aktualitásokról!
  • Egyéb kedvezmények:
    • 1% -os előtörlesztési díj, amely maximum 30 000 Ft lehet alkalmanként
    • a folyósítási díj elengedése
    • az értékbecslés és a műszaki szemle díjának elengedése
    • az energetikai tanúsítvány költségének visszatérítése (részben vagy teljes egészében)

 

Hogyan igazoljuk a teljesítést és milyen határidőn belül?

A zöld hitelcélt energetikai tanúsítvány készítésével kell igazolni, amelynek díját fogyasztóbarát hitel esetében a bank átvállalja (de sok más esetben is térítik ennek díját egy bizonyos összeghatárig). A zöld hitelcélok teljesítését a banknak 12 hónapon belül kell leellenőriznie. Ezt vagy helyszíni szemlével, vagy az elvégzett munkákról készült számlák bekérésével teheti meg. Fontos még, hogy amennyiben az adós a hitelező bank által megjelölt határidőn belül nem teljesíti az egyedi szerződésben vállalt zöld hitelcélt, a bank a folyósítási díjat, a Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET) átvállalt költségét, valamint a zöld hitelcélhoz kapcsolódóan átvállalt további díjakat és költségeket visszamenőlegesen érvényesítheti.

Szerző: Credipass
2023-06-06

Ajánlott cikkek