Tovább erősödik a lakástakarék - Szakértő tanácsok az öngondoskodás alapjainak megteremtéséhez

Tovább erősödik a lakástakarék - Szakértő tanácsok az öngondoskodás alapjainak megteremtéséhez

Tavasz végével még inkább felpezsdülni látszik a lakástakarékpénztári piac: májustól újabb szereplő, az Erste csatlakozik a jelenlévő két másik szolgáltatóhoz, amely megannyi új lehetőséget tartogat a takarékoskodni vágyók számára. A Credipass pénzügyi szakértői ismét körüljárták a témát, és elemezték az új helyzetet, konstrukciókat.

2020. október 31-ével fejezte be betétgyűjtési tevékenységét, és azóta nem hallatott magáról, azonban 2023 májusától újraindul az Erste Lakástakarék program, amely a lakáscélra megtakarítók számára jelenthet jó alternatívát a piacon jelenlévő Fundamenta és OTP Lakástakarék mellett. Az ügyfelek 4 és 8 éves megtakarítási idejű szerződések közül választhatnak, és akár 30% kamatprémiumot is kaphatnak a befizetéseikre. Vajon mit tartogatnak az új szereplő konstrukciói? Mit érdemes tudni róluk, és mi a Credipass pénzügyi szakértőinek üzenete azok számára, akik most indítanának megtakarítási számlát?

„Örömmel látjuk, hogy egyre csak bővül és erősödik a lakástakarékpénztári piac, ami azért is jó hír az ügyfeleknek, hiszen végre újra lehetőségük van havi kisebb összegű megtakarításokkal indulva nagyot álmodni – vagyis módszeresen spórolni a vágyott lakáscélok megvalósítására.” - mondta el a téma kapcsán Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „A lakástakarékpénztári megtakarítások fix, kamatadó-mentes hozamot kínálnak, így igazán biztonságos megoldást jelentenek, valamint jól tervezhető takarékoskodást tesznek lehetővé. Az állami támogatások 2018-as megszűnése óta, az ügyfelek előtt most végre újra nyitott a lehetőség, hogy a régihez hasonló hozamú megoldásokat találjanak, hiszen egy hosszabb távú megtakarítás esetén már 30%-os bónusszal is számolhatunk! A korábbi 2022. december 31-ig elérhető otthonfelújítási támogatás híján pedig még inkább fontos lehet, hogy az öngondoskodás ezen formájával éljünk, hiszen az otthonunk fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez, vagy állapotának szinten tartásához ez egy kézenfekvő segítség, amit ki kell használni. A tanácsom mindenképp az, hogy a dinamikusan bővülő lakástakarék-piacon elérhető termékek közti különbségek értelmezésében, mindig érdemes szakértő segítségét kérni! Hiszen egyre több és több a lehetőség: a termékek, módozatok összehasonlítása, „személyre szabása” szükséges ahhoz, hogy a legjövedelmezőbb megoldást találjuk meg.” – tette hozzá.

Hasonlítsuk össze az ajánlatokat! – A legfontosabb részletek

Az új szereplő ajánlatai között szerepel, hogy minimum 4 éves megtakarítás esetén 15% lesz a kamatbónusz, míg 8 éves megtakarításra 30%-os többletjóváírást zsebelhetünk be – ez azt jelenti, hogy az Erste Lakástakarék a 4 éves konstrukció esetében minden évben majdnem 2 hónappal, míg a 8 éves verziónál közel 4 hónappal egészíti ki azt az összeget, amelyet az ügyfelek félretesznek. A 4 és 8 év közötti időszakban így nagyjából másfélszer több bónuszt érhetünk el, mint a többi szereplő esetében. Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy az alacsonyabb mértékű, 15%-os kamatprémium megszerzésének feltétele, hogy legalább 4 évig takarékoskodjunk, vagyis a szerződést ennél korábban felmondó ügyfelek már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Viszont a 8 évnél korábban, de legalább 4 év elteltét követően felmondott szerződésekre még jár a 15% kamatprémium.

Míg az OTP és a Fundamenta esetén havi 10 ezer forint, az Ersténél havi 20 ezer forint a minimális befizetés, a maximum pedig – csakúgy, mint az OTP-nél - havi 50 ezer forint lesz. A Fundamentánál ezzel szemben akár a 100 ezer forintot is elérheti a maximális összeg. Érvényes szabály az Erste Lakástakarék esetében is, hogy akárcsak a Fundamentánál és OTP-nél, egy személy több szerződést is indíthat. Tehát, aki többet szeretne befizetni 50 ezer forintnál, annak érdemes kettő vagy akár több szerződés megkötésén is elgondolkodni. És mivel a takarékoskodási idő alatt részösszeget nem lehet kivenni, ezért abban az esetben, ha hozzá kell nyúlni a pénzhez, akkor az adott lakástakarék megszűnik. A szakértő szerint ezért is érdemes akár 2-3 szerződést is kötnie egy-egy ügyfélnek, hogy folytatódhasson a takarékoskodás. A számlanyitási díj mindkét módozatnál a szerződéses összeg 1 százaléka. Ezt az összeget azonban az akciós feltételek teljesítése esetén elengedi az Erste, így a 4 éves konstrukciónál akár 65 ezer forintot, míg a 8 évesnél több mint 140 ezer forintot is spórolhatunk.

A Credipass szakértőinek további tanácsa, hogy mindenképp érdemes alaposan, szakértővel körüljárni a témát, hiszen az akciós feltételek, plusz elvárt vállalások is szolgáltatónként eltérőek lehetnek. Hiába érheti meg az egyik oldalon a 0 forintos számlanyitási díj, ha cserébe évtizedes elköteleződést vár az ügyféltől a cég egy másik termékük kötelező igénybevételével.

Ami állandó

Az elérhető lakáscélú megtakarítási formák közös jellemzője továbbra is, hogy a választott takarékoskodási idő végén kedvező, várhatóan a piacinál jobb kamatú lakáshitelt nyújtanak, aminek az összege a megtakarítástól függ, és a teljes futamidő alatt végig fix kamatozású. Valamint továbbra is érvényes, hogy az összegyűjtött összeg lakáscélú felhasználásáról elegendő mindössze nyilatkozatot tenni, nem kell számlával igazolni a teljesítést. A megtakarításokat az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítja.

Szerző: Credipass
2023-05-08