Adósságöröklés? Itt a segítség, ha téged is érint a kérdés!

Adósságöröklés? Itt a segítség, ha téged is érint a kérdés!

Érzékeny témát dolgozott fel legújabb cikkében szakértőnk, Pukli István: az adósság vagy tartozás öröklése sokak életében valid (és hirtelen megjelenő) probléma, amelyben jól jöhet az iránymutatás!

A Kádár-korszakban szocializálódott nemzedék egy jelentős része számára a pénzügyi tudatosság idegen fogalom. A gondoskodó állam ködbe burkolta mind a karrier, mind a pénzügyi előrelépés, mind pedig a tudatos gazdálkodás lehetőségét. Sokan gondolnak ugyan nosztalgiával az időszakra, a hamis biztonságérzetre, a nagyon alacsony hitelkamatokra, ez mégis negatív hatással volt egy egész generációra, amelyet rendkívül váratlanul ért a rendszerváltás, hiszen soha nem hallottak még a piacgazdaságról, s mivel a többségből kinevelték a vállalkozói szellemet, nem tudtak mit kezdeni a 90-es évek valóságával, a rájuk szabadult szabadsággal. Éppen ezért ezt a réteget súlyosan érintette a társadalom kettészakadása. Nem ritka jelenség a hitelbe menekülés, ennek folyománya pedig az, hogy az interneten előkelő helyen szerepel a keresési találatok között az adósság öröklése is.

Mégis, mit tehetünk, ha velünk is megtörténik, hogy elhalálozott szerettünk adósságot hagyott maga után?

A hagyatéki eljárás folyamán az örökül hagyott javak és a hitelállomány közül nem lehet választani. Vagy mindent vagy semmit! Abban az esetben, ha a hitelállomány a nagyobb, célszerű visszautasítani a hagyatékot. Ebben az esetben semmit sem örökölhetünk.Amikor adóstársként kölcsönszerződést írunk alá, akkor azt is vállaljuk, hogy egyetemlegesen felelünk a hitelért, tehát az adós halála esetén a másiknak kutya kötelessége a szerződésben meghatározottak szerint visszafizetni a hitelt. Természetesen a bankkal való konzultáció sokat segíthet, és módosítható a hitelszerződés is.

Az adóstárs halála esetén az örököst helytállási kötelezettség terheli, fontos azonban tudni, hogy csak az örökrésze erejéig!  

Mintaadás és mintakövetés – okosan

A pénzügyi tudatosság problámakörével ma is van dolgunk, mert az iskolapadban nem sokat hallhatunk róla, a mostani 30-40-es generáció a mintáját a Kádár-korszakban szocializálódott szülőktől nyerték. Teendő volna itt rendesen! Ne legyen kétségünk afelől, hogy a legfontosabb tényező a pénzügyi tudatosság kialakításában (mint minden más viselkedési formában) a szülői mintaadás. Ha minden nap kétszer fogat mosol, akkor a gyermeked is tudatosan ügyel majd a szájhigiéniájára, ha minden este olvasol, őt is olvasóvá neveled. Ám a negatív minta is minta. Azaz, ha elszórod a bevételed, ha túlzottan eladósodsz, ezt a mintát örökíted tovább.

Ha a fentiekből azt a következtetést vonnánk le, hogy soha ne vegyünk igénybe kölcsönt, akkor átesnénk a ló túlsó oldalára. Mindenekelőtt azért azt szögezzük le, hogy hitelszerződést kötni nem ördögtől való. Egy szerződéses jogviszonyt létesítünk, amelyben a bank és a magánszemély egyenjogú partnerek. Például álmaink otthonához segíthet hozzá a banki finanszírozás, vagy éppen befektetési ötleteinket válthatjuk valóra a segítségükkel, a bank pedig a kamaton szerez hasznot. Win-win. A pénzügyileg tudatos ember nem kerüli a hitelt, hanem kihasználja a lehetőséget, mindemellett a lehetőségeihez mérten gondoskodik arról, hogy bármi is történjék vele, a hozzátartozóit ne érje kár emiatt. Hogyan tehetjük ezt meg?

Hitelfedezeti biztosítás

Ezt a biztosítást jobbára a bankokban ajánlják fel a számunkra, a költsége a mindenkori törlesztőrészlet néhány százaléka, ezek közül a legolcsóbb 3,5%. Egy 100 000 Ft törlesztőrészletű hitel esetében ez plusz 3 500 Ft költséget jelent. Ezért cserébe adósnak a hitel futamideje alatt bármikor bekövetkező halála esetén az éppen aktuális tőketartozást a biztosító megfizeti a banknak, így az örökös tehermentes ingatlant örököl.

Kockázati életbiztosítás

A hitelfedezeti biztosítás jó alternatívája lehet a kockázati életbiztosítás. A hitelszerződés megkötése környékén érdemes a teljes hitelösszeg mértékéig a teljes futamidőre kockázati életbiztosítást kötni. Pl. 10 millió Ft hitelösszeg esetén az adósnak a futamidő alatt bekövetkező halálakor az örökös 10 millió forintot kaphat készhez, és maga dönti el, hogy mire használja azt fel: végtörleszti a hitelt, és a maradékot arra használja fel, amire akarja, vagy fizeti a törlesztőrészleteket tovább.

Felelősek vagyunk a gyermekeink jövőjéért, és ez a havi pár ezer forint többlet róluk szól, nem pedig rólunk. Ha ennek megfelelően gondolkodunk és cselekszünk, új mintát hagyományozunk tovább. Mi, a Credipass szakértői ehhez úgy tudnak hozzájárulni, hogy költség-és kötelezettségmentesen megtaláljuk számodra a prioritásaid alapján a legmegfelelőbb családvédelmi megoldást!

 

Szerző: Pukli István, pénzügyi szakértő
2023-07-11

Ajánlott cikkek