Illetékmentes ingatlanvásárlás - Ez a CSOK Plusz egyik olyan előnye, amellyel további milliók maradnak a családok zsebében

Illetékmentes ingatlanvásárlás - Ez a CSOK Plusz egyik olyan előnye, amellyel további milliók maradnak a családok zsebében

A teljes visszafizetést nézve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a CSOK Plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja. Számos kérdés érkezik be a Credipass pénzügyi szakértőihez a téma kapcsán, ezért most összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A szabályozás folyamatos változásai miatt sok új vevő fejében felmerülhet a kérdés: valóban illetékmentesen vásárolhatom meg az új otthonomat a CSOK Plusz segítségével? Egyáltalán mit jelent ez az illetékkedvezmény? És milyen előnyei lehetnek a támogatott hitellel kombinált illetékmentességnek, szemben mondjuk egy piaci lakáshitellel való vásárlással? Berényi Balázs, a Credipass pénzügyi szakértője segítségével válaszoltuk meg ezeket a kérdéseket. 

„A kétgyermekes CSOK Plusz támogatott hitel összegét alapul véve egy 30 millió forintos, 25 éves futamidejű hitelösszeg esetét vizsgálva jelentős eltéréseket láthatunk: havonta több, mint 50 ezer forintos a törlesztőrészlet-különbség, amely éves szinten több, mint 600 ezer forintot jelent a családoknak – és ebbe még nem számítottuk bele az illetékmentesség hozta előnyt.” – mondta el a Credipass szakértője. Egy 6,3%-os kamatozású piaci lakáshitellel összehasonlítva, és a hitel teljes visszafizetését tekintve, közel 20 millió forint maradhat az ügyfelek zsebében a futamidő leteltével. Ez tartalmazza a megspórolt vagyonszerzési illeték összegét is, amely minden esetben az ingatlan vételárának 4%-a.” – tette hozzá. 

A Duna House idei első negyedéves értékesítési adatai alapján a fővárosban átlagosan 54 millió forintért vásároltak ingatlant az érdeklődők – ennél a vételárnál az illeték összege 2 160 000 Ft, amely a példánkban is szerepel. Ez mind a CSOK Plusszal, mind pedig a Falusi CSOK-kal történő lakásvásárlások esetében teljes mértékben elengedésre kerül. A Credipass szakértőinek tapasztalatai alapján az ügyfelek körében bizonytalanságot okozhat, hogy hogyan alakul az illetékfizetés, ha ennél magasabb összegért történik a vásárlás. Fontos, hogy bár tavaly év végén még arról szóltak a hírek, hogy az új CSOK Plusz esetén az ingatlan vételárának 80 millió forintot meghaladó részére szükséges illetéket fizetni, azonban ezt a felső korlátot december végével kivezették, így a mostani jogszabályban már nincs ilyen típusú vételárra vonatkozó korlátozás, illetve az is fontos kitétel, hogy a CSOK Plusz maximum 150 millió forintos vételárig vehető igénybe. Így mindenképp érdemes megvizsgálni, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatott hitelekre – figyelmeztetnek a Credipass szakértői. Azt is érdemes hozzátenni: ma már a pénzügyi szakértők segítségével 5,5-6% közötti kamatokon elérhetőek a legjobb piaci lakáshitel ajánlatok is, így az sem jár rosszul, aki esetleg nem jogosult az államilag támogatott konstrukciókra.

Ugyanakkor mindenképpen szükséges arra is kitérni, hogy érdemes az ügyfeleknek tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a vásárlást követően a NAV helyszíni szemlét tarthat az ingatlanban, (ugyanis az illeték kiszabásáról szóló határozatot akkor is megkapják az ügyfelek, ha illetékmentes a vásárlás.) Helyszíni szemlét általában akkor tart a hatóság, amennyiben az ingatlan vételára jelentősen eltér a piaci ártól.

Szerző: Berényi Balázs
2024-04-19