Otthonteremtési támogatások egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők számára

Otthonteremtési támogatások egyedülállók és élettársi kapcsolatban élők számára

2024 az új lakástámogatási lehetőségek éve. A Credipass szakértői szerint nem csak házasként érdemes utánanézni az új évben életbe lépő otthonteremtési támogatásoknak, kedvezményeknek, hiszen házasság és gyermekvállalás nélkül is adódik olyan lehetőség, amit érdemes kihasználni a lakásvásárlást tervező egyedülálló, vagy párkapcsolatban élő ügyfeleknek.

A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás kapcsán – melyeknél minden esetben feltétel a házasság és az új gyermek vállalása – számtalan cikk született már, de kevés szó esik arról, hogy milyen lakásvásárlási, otthonteremtési lehetőségei, vannak azoknak az ügyfeleknek, akik egyedülállóként, élettársi kapcsolatban élőként, özvegyként, vagy akár elvált szülőként szeretnének állami támogatással otthonhoz jutni, holott számukra is tartogat lehetőségeket az új rendszer. Épp ezért, ezúttal ezt a ritkábban tárgyalt témát járták körül a Credipass pénzügyi szakértői: a 10%-os önerő bevezetése, a Falusi CSOK, illetve az egyedi lakáshitel kamatok is rendelkezésre állnak az említett célcsoportba tartozó ügyfelek számára.  Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy a megszületett gyermekek után a jelzáloghitel-elengedés, tartozáscsökkentés lehetőségeivel is élhetnek a többgyermekes családok, párok, amely szintén elérhető támogatási forma lehet a nem házasságban élők számára is, hiszen egyedülállóak és élettársak is igényelhetik meglévő lakáscélú jelzáloghitel esetén.

A tervezett lakásvásárlás esetében fontos első lépés az önerő meghatározása: ez az idei évtől akár 10% is lehet a korábbi 20% helyett! Azonban érdemes tisztázni, hogy pontosan kik jogosultak rá, hiszen ezzel kapcsolatban sok még a kérdés az ügyfelek fejében a Credipass szakértői szerint. Jó hír, hogy ez a lehetőség az állami lakástámogatásoktól, családi állapottól, valamint gyermekszámtól függetlenül is jogosultak lehetnek rá az ügyfelek.

„Az élettársi kapcsolatban élők és egyedülállók számára is jelentős kedvezmény lehet a 10%-os önerő lehetősége, amennyiben az ügyfél első lakását vásárolja, 41 év alatti, valamint korábban sosem volt 50%-ot elérő tulajdoni hányada semmilyen ingatlanban, vagy kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkezett, amely – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt. A felsorolt kritériumoknak eleget tevő ügyfeleknek lehetőségük nyílik arra, hogy minimális önrész finanszírozásával valósítsák meg otthonteremtési terveiket. Azonban fontos azt is hangsúlyozni, hogy nem minden banknál elérhető ez a lehetőség, ezért mindenképp érdemes profi pénzügyi szakértővel konzultálni – tehát nem érdemes előzetes és precíz tájékozódás nélkül elindulni ezen az úton.” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Ez azért is lehet előnyös, hiszen olyan egyedi kamatokat, illetve további kedvezményeket is  elérhetnek velünk az ügyfelek, amelyeket a bankba besétálva nem: jelenleg az alacsony, 6% alatti lakáshitel kamatokon túl, pl. díjmentes elő- és végtörlesztés, az értékbecslés és a közjegyzői díj teljes, vagy részleges visszatérítése, vagy akár biztosítással kapcsolatos kedvezmények is várják őket. Ezek szintén családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül megilletnek mindenkit, aki a díjmentes pénzügyi szakértői szolgáltatás mellett dönt.” – tette hozzá.

Milyen lehetősége lehet még azoknak, akik nem terveznek gyermeket és nem is házasok? Nos, amennyiben az 5 000 fő alatti preferált kistelepülések valamelyikén tervezik az otthonteremtést, úgy a Falusi CSOK támogatást vehetik igénybe, ugyanis ezt igényelhetik élettársak, házastársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők is. A meglévő gyermek(ek) után igényelt támogatás esetén nem számít az sem, hogy az igénylő hány éves, azonban a születendő, vállalt gyermek után igényelt Falusi CSOK-ot továbbra is csak olyan fiatal házaspárok vehetik igénybe, akiknél a feleség még nem töltötte be a 41. életévét a kérelem benyújtásának időpontjában.

Szakértőink azt is kiszámolták, hogy mekkora hitelösszeggel, milyen értékű ingatlant engedhet meg magának ma egy nettó átlagbérrel rendelkező, élettársi kapcsolatban élőpár, akik jogosultak lehetnek a 10%-os önerőre. A legutóbbi, 2023-as novemberi KSH adat szerint, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó mediánkeresete 338 500 Ft volt. Ezt alapul véve kijelenthető, hogy két mediánbér esetén (a jövedelem terhelhetőségét maximalizálva, vagyis az összeg felével, 169 250 Ft-tal) lehetőség lehet egy közel 28 millió Ft-os hitel felvételére is, amely 30 éves futamidőre szól és 167 ezer Ft a törlesztőrészlete. A lakáshitel segítségével így mintegy 31 millió Ft értékű ingatlan is megvásárolható. Ez a 2023. negyedik negyedéves Duna House Barométer adatai szerint a fővárosban egy 41 négyzetméteres panellakásra vagy egy 31 négyzetméteres téglaépítésű garzonra is elegendő lehet, míg vidéken egy tágasabb, 64 négyzetméter körüli házgyári lakás vagy egy 84 négyzetméteres téglaépítésű otthon is kijöhet az összegből. Összegezve tehát mediánbérből idén az élettársi kapcsolatban élő párok könnyebben juthatnak ingatlanhoz, azonban egyedülállóként, a mediánnál magasabb jövedelemmel rendelkezőknek sem kell aggódniuk, hiszen a 10% önerőnek köszönhetően javulnak az otthonteremtési lehetőségeik az idei évben.

Szerző: Credipass
2024-02-06

Ajánlott cikkek