Töretlenül növekszik a lakástakarék népszerűsége

Töretlenül növekszik a lakástakarék népszerűsége

2023 tavaszán indultak ismét hódító útjukra a lakástakarékpénztári konstrukciók, amelyek rendszeres és jól tervezhető takarékoskodást tesznek lehetővé akár lakásvásárlás, -felújítás, -bővítés vagy hitelkiváltás a cél.

“Ne azt tedd félre a megtakarításodba ami megmarad a költéseid után, hanem  költsd azt, ami megmarad a megtakarításaid után.” Warren Buffet amerikai befektető és üzletember valószínűleg tudja miről beszél, ugyanis vagyona jelenleg több mint 40 ezer milliárd forintnak megfelelő dollár. Tanácsát érdemes megfogadni! Ha esetleg nem is tudjuk a mindennapi életünkben szó szerint alkalmazni, de rendkívül fontos, hogy rendelkezzünk valamilyen rendszeres megtakarítással. Takarékoskodhatunk egy meghatározott cél elérésére vagy csak biztonsági tartalék képzése miatt is, az előre nem tervezhető váratlan kiadások fedezésére. 

A lakástakarékpénztári megtakarítás minden esetben jó döntés. Amennyiben nagyobb volumenű megtakarítási/befektetési lehetősége van a családnak: tökéletesen beleillik a portfólióba egy havi rendszerességű, kiszámítható, fix hozamú, biztonságos megtakarítás. Előfordulhat olyan élethelyzet is, amikor kevesebb lehetőségünk van spórolni, ilyen esetben lehet a lakástakarék az az EGY választás, amibe félreteszünk. Akár már havi tízezer forinttal is érdemes elindítani, a későbbiekben pedig a félretett összeg rugalmasan emelhető. 

Mi történt a lakástakarékkal az elmúlt évtizedekben?

A lakástakarék pénztári megtakarítás intézménye hazánkban 1997 óta létezik. Az azóta eltelt időszakban többször változtak a piaci szereplők és változott a lakástakarék működésére vonatkozó törvényi szabályozás is. A legfontosabb módosítás a megtakarított összeg után járó állami támogatás 2018. októberi kivezetése volt, ami jelentősen visszavetette a termék népszerűségét.  Kisebb kihagyás után újult erővel és új termékpalettával tértek vissza a lakástakarékpénztárak (jelenleg elérhető: Fundamenta, OTP Lakástakarék, ERSTE Lakástakarék) és dinamikusan nő az ebben a formában megtakarító ügyfelek száma. 

De miért is jó döntés lakástakarékban félretenni? 

Sokan nem tudják, hogy az új lakástakarék verziók esetén is bizonyos módozatoknál ugyanúgy realizálható a 30% többlethozam, mint anno az állami támogatásos termék esetében. Például egy 8 éves időtartamú, havi 50 ezer Ft összegű megtakarítás esetén a lejáratkor az általunk apránként befizetett 4,8M Ft megtakarításhoz összesen 1,46M Ft pluszt könyvelhetünk el, kamatbónusz és kamat jogcímen. Mindezt kamatadó és szocho mentesen!

Rövidebb, 4 éves időtartamra is köthető lakástakarék, viszont ez esetben a kapható prémium/kamatbónusz összege alacsonyabb, a teljes megtakarított összeg 10/15%-a. Az egyetlen feltétele a többlethozam realizálásának, hogy a teljes összeget lakáscélra kell elkölteni. 

Mi minden lehet lakáscél és hogyan kell igazolni a felhasználást? 

A lakáscél kategóriába rengeteg minden tartozhat, a teljesség igénye nélkül például az alábbiak: lakóingatlan vásárlása, bővítése, korszerűsítése, továbbá felújítási munkálatok, ide értve akár a beépített bútorokat, beépített konyhagépeket, klíma vagy napelem/napkollektor telepítését, nyílászárók cseréjét, fűtés modernizálását is. 

Gyakorlatilag bármire elkölthető, ami a lakás része marad. (További részletek a felhasználással kapcsolatban ide kattintva érhetőek el, korábbi cikkünkben.) 

A fentieken kívül közkedvelt felhasználási cél a meglévő lakáshitelbe történő előtörlesztés. Minősített fogyasztóbarát hitelek esetén az előtörlesztés ráadásul díjmentesen megtehető lakástakarék pénztári megtakarításból. A hazai lakáshitel állomány 2023. június végén 4900 milliárd forint volt, így ebben a felhasználási célban bőven van még potenciál. 

A lakástakarék felhasználásának igazolása az új szabályok szerint csak egy nyilatkozattal történik, nincs szükség számlákra a lakáscél megvalósulásának bizonyításához. 

Milyen további előnyei vannak a lakástakaréknak? 

A korábbi állami támogatásos verzióval ellentétben az új lakástakarék esetén nincs korlátozva a személyenként havonta megtakarítható összeg, annyit tudunk félretenni, amennyit szeretnénk és amennyit a családi költségvetés elbír. Ha például havonta 60 ezer forintot szánunk erre a célra, akkor ehhez nem szükséges már 3 különböző kedvezményezettet megadni, mint régen.  

Lehetőség továbbra is van közeli hozzátartozó kedvezményezettként való megjelölésére, ha így teszünk, akkor a megtakarított összeg felhasználásáról a lejárat után a kedvezményezett rendelkezik. A lakástakarék további előnye, hogy családon belül elkölthető, közeli hozzátartozó lakáscéljára is fel lehet használni. A teljes megtakarítási összegre érvényes az OBA garancia, ami a lakástakarék pénztár esetleges csődje esetén gondoskodik a betéteink biztonságáról. A megtakarított összeghez bármikor hozzá lehet férni, ha úgy hozza az élethelyzet, viszont 4 évnél korábbi felmondás esetén csak a saját befizetéseinket kapjuk vissza. A megtakarítási időszakot követően lehetőségünk van hitelt is igényelni a lakástakarékpénztártól, melynek paraméterei már a megtakarítás kezdetén rögzítésre kerülnek, de a felvételéről csak a későbbiekben kell döntenünk.

Az egyéni lehetőségeink és későbbi céljaink függvényében a Credipass szakértői segítenek összehasonlítani a jelenleg elérhető különböző lakástakarék módozatokat és megtalálni a számunkra ideális megtakarítási lehetőséget. A Credipass Lakástakarék Kalkulátorában tudunk előzetes  számításokat végezni, ami jó kiindulási alap lehet a pénzügyi szakértővel történő részletes egyeztetéshez. 

Szerző: Gesler Kata, pénzügyi szakértő
2023-10-30

Ajánlott cikkek